M Leuven vertelt in allereerste podcast het bewogen verhaal van Hendrik I, de eerste hertog van Brabant

M Leuven start als allereerste museum een eigen podcast. De vijfdelige podcast, getiteld Moving Henry, vertelt het bewogen verhaal over de verhuis en de restauratie van het praalgraf van Hendrik I, de eerste hertog van Brabant. 

Dat grafmonument verhuisde al meermaals van plek in de Leuvense Sint-Pieterskerk en zal in de permanente tentoonstelling 'Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts' die M in maart 2020 opent eindelijk een vaste rustplaats krijgen in de kapel tegenover zijn eerste vrouw en dochter. Maar voor het zover is, wordt het zorgvuldig onderzocht en gerestaureerd door het museum en IPARC.

Voor M was dit een ideale gelegenheid om het levensverhaal van Hendrik I a.k.a. Hendrik de Krijgshaftige uit de doeken te doen. Die ‘storytelling’ past binnen de ambities van het museum, dat net 10 jaar oud is geworden en meer dan ooit een plek van verbinding wil zijn. M investeert in nieuwe manieren om buiten de museummuren te treden en ontwerpt daarvoor nieuwe manieren van communicatie en nieuwe, interactieve museumervaringen. Zo ga je als bezoeker niet alleen in dialoog met kunstwerken, maar ook met publieksbegeleiders, curatoren, andere bezoekers en kunstenaars tijdens tentoonstellingen, performances, events en debatten. 

Een podcast over Hendrik I past in die filosofie. Het verhaal heeft dan ook alles. Hendrik I leefde in de 12e - 13e eeuw en was de allereerste Hertog van Brabant. Hij heeft zelfs een rechtstreekse link met het huidige koningshuis. Verder zijn er ook kruisvaarders, intriges en linken met zowel het Franse, Engelse als Duitse hof, opstanden, machtsspelletjes en jonkvrouwen. De podcast is een productie van M en Patrick Dooms van audioproductiehuis Sonhouse.

De eerste aflevering, die vanaf nu te beluisteren is, volgt de experten die het praalgraf in de Sint-Pieterskerk ontmantelen, restaureren en onderzoeken. Het graf zou leeg moeten zijn want de beenderen van Hendrik worden bewaard in de crypte. En dan blijkt er naast een Cola Light-blikje uit de jaren 80 een zinken doos te liggen. Met beenderen die niet van Hendrik I zijn.

Praktische informatie

 • De podcast bestaat uit vijf delen die tweewekelijks gedropt worden

 • Voorziene kanalen: Spotify, iTunes, Google Play Podcast, Podcast Addict en Soundcloud

 • De podcast is in het Nederlands gemaakt in samenwerking met Patrick Dooms van Sonhouse

 • Timing

  -  Lancering op vrijdag 08.11.2019 samen met de nieuwe website van www.diericbouts.be 
  -  Episode 2 volgt op vrijdag 22.11.2019 
  -  Episode 3 komt op vrijdag 6.12.2019 
  -  Episode 4 wordt gelanceerd op vrijdag 20.12.2019
  -  Episode 5, de allerlaatste aflevering, is er op vrijdag 03.01.2020 samen met de start van de ticketverkoop voor de mixed-reality-beleving 'Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts'  

 

De restauratiebehandeling wordt uitgevoerd door IPARC en kwam tot stand met de steun van het Fonds Baillet Latour van de Koning Boudewijn Stichting. Het project 'Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts'  wordt gerealiseerd met steun van Stad Leuven, Provincie Vlaams-Brabant en Toerisme Vlaanderen. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be