M Leuven presenteert eerste Belgische solotentoonstelling van Kiluanji Kia Henda

M Leuven presenteert eerste Belgische solotentoonstelling van Kiluanji Kia Henda

21.02 - 28.06.2020

Vanaf 21 februari presenteert M een solotentoonstelling van de Angolese kunstenaar Kiluanji Kia Henda. In twee zalen toont Kia Henda een vierdelig videowerk, fotografie en een zaalvullende sculpturale installatie. Maatschappijkritiek, humor en een poëtische beeldtaal komen daarin naadloos samen. De expo opent op 20 februari met een artist talk.

Kiluanji Kia Henda (1979, Luanda, Angola) onderzoekt op een unieke en uitdagende manier hedendaagse maatschappelijke kwesties en zet zo aan tot kritisch denken. Zijn werk behelst een breed scala aan thema’s – onder andere politiek, identiteit en de complexe relatie tussen Afrika en het Westen – die hij vaak op een poëtische of satirische manier aansnijdt. De kunstenaar maakt hoofdzakelijk gebruik van fotografie, video en installatie. Alle die verschillende facetten komen aan bod in zijn eerste Belgische solotentoonstelling in M.

Machtsdynamiek
Kia Henda groeide op in Angola tijdens de burgeroorlog die volgde op de onafhankelijkheid in 1975. Zijn kunst is geworteld in de geschiedenis van zijn land, maar is tegelijk het resultaat van een mondiaal traject, aangezien Angola al eeuwenlang gevormd wordt door buitenlandse invloeden: van de Portugese kolonisatie tot de steden die er vandaag door China worden gebouwd. Het werk van de kunstenaar is doordrongen van dit mondiale aspect en kaart de machtsdynamiek tussen landen en continenten aan, met inbegrip van de verschillende instrumenten die worden gebruikt om macht af te dwingen.

Story image

 

Ironie en humor
De kunstenaar begon als autodidactisch straatfotograaf. Al snel ontgroeide Kia Henda zijn oorspronkelijke documentaire aanpak en evolueerde hij naar steeds universelere verhaallijnen. Het ondermijnen van de geschiedenis en het verweven van fictieve elementen met feiten leidde tot nieuwe creatieve mogelijkheden, vol humor en ironie. Zo stichtte de kunstenaar een denkbeeldige organisatie met de naam O.R.G.A.S.M. (Organisation of African States for Mellowness, 2011-2013) en presenteerde hij fotografisch bewijs van een Angolese ruimtemissie naar de zon die nooit heeft plaatsgevonden (Icarus 13, 2008).

Story image

 

Hedendaagse thema’s, tijdloze dimensie
In M vult de kunstenaar twee zalen met zowel recent als ouder werk. Hoewel de tentoongestelde kunstwerken erg verschillend zijn qua vorm, verrassen ze en zetten ze ons ertoe aan om vragen te stellen bij wat we zien en verder te kijken dan de schijn. De maatschappijkritische ondertoon komt tot uiting via een aantal hedendaagse thema’s: migratie, uitsluiting en de relatie tussen natuur en cultuur. Doordat de geopolitieke verwijzingen suggestief blijven en de vormentaal naar abstractie neigt, krijgen de vragen die Kiluanji Kia Henda opwerpt een universele, tijdloze dimensie.

Curator: Eva Wittocx

 

Getoonde werken

  • The Isle of Venus, 2018
  • Mare Nostrum (Black Birds), 2019
  • The Geometric Ballad of Fear, 2019
  • Paradise Metalic, 2014, vierkanaalsvideo, duur: 24’40”

Meer info over de getoonde werken vind je in het persdossier:

Persdossier Kiluanji Kia Henda NL_Persdossier_Kiluanji Kia Henda.pdf - 1 MB

Biografie

Kiluanji Kia Henda (1979, Luanda, Angola) woont en werkt in Luanda en Lissabon. Enkele van zijn recente soloshows zijn de volgende: ‘Something Happened on the Way to Heaven’ in MAN in Nuoro (2020),  ‘Concreto Blues’ in Jahmek Contemporary Art in Luanda (2019), ‘A Ilha de Vénus’ in HANGAR – Centro de Investigação Artística in Lissabon (2018), ‘A City Called Mirage’ in de International Studio and Curatorial Program (ISCP) in New York (2017), ‘In the Days of a Dark Safari’ in Galeria Filomena Soares in Lissabon, Goodman Gallery in Kaapstad (2017) en ‘Self-Portrait As A White Man’ in Galleria Fonti in Napels (2010).

Kia Henda nam deel aan groepstentoonstellingen in verschillende instellingen, waaronder Zeitz MOCAA in Kaapstad (2019), Tate Modern in Londen (2019), MAAT in Lissabon (2018), Centre Georges Pompidou in Parijs (2016), het National Museum of African Art – Smithsonian Institution in Washington D.C. (2015) en het Guggenheim Museum in Bilbao (2015). Zijn werk was te zien in de Biënnale van Gwangju (2018), de Biënnale van São Paulo (2010), de Biënnale van Venetië (2007) en de Triënnale van Luanda (2007).

In 2017 ontving Kia Henda de Frieze Artist Award. Hij toonde zijn werk ‘The Fortress’ op het binnenplein van het Somerset House (Londen) in 2019. De kunstenaar won de National Culture and Arts Award van Angola in 2012. Zijn werk is terug te vinden in verschillende openbare en private collecties, waaronder die van Tate Modern (Londen), het Museum voor Hedendaagse Kunst in Warschau, het FRAC Grand Large – Hauts-de-France (Duinkerke) en het Pérez Art Museum (Miami).

Opening met artist talk

Tijdens de opening van tentoonstelling zal Kiluanji Kia Henda een artist talk geven. Daarvoor kan je inschrijven via mleuven.be/talk-Kiluanji

  • Donderdag 20 februari om 20:00
  • Locatie: M Leuven
  • Taal: Engels
  • Gratis

Filmvertoningen

Aansluitend bij deze expo en in samenwerking met Afrika Filmfestival programmeert M drie filmvertoningen, met een introductie en nabespreking door een gastspreker.

12.03, 20:00, Another Day of Life, 2018, 1 uur 25 min
Geanimeerde documentaire over de burgeroorlog in Angola (Best European Animated Feature Film, European Film Awards, 2018)

16.04, 20:00, The Foreigner’s Home – Toni Morrison at the Louvre, 2018, 56 min
Documentaire over de visie van schrijfster Toni Morrison en haar tentoonstelling in het Louvre

30.04, 20:00, Do Outro Lado do Mundo, 2016, 52 min
Documentaire over interculturele liefdesverhalen in Angola (Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie, 2018)

Info en inschrijven: www.mleuven.be/afrikafilmfestival


Contact

Philippe Mertens
philippe.mertens@mleuven.be
+ 32 (0)16 27 29 38

mleuven.be/kiahenda


 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium