M Leuven presenteert een grote solotentoonstelling van Wael Shawky

Dry Culture Wet Culture

M Leuven presenteert een grote solotentoonstelling van de Egyptische kunstenaar Wael Shawky. De tentoonstelling, getiteld Dry Culture Wet Culture, brengt werk uit verschillende reeksen samen en presenteert twee nieuwe in-situ installatiewerken. Stuk voor stuk projecten waarin Shawky de hedendaagse cultuur kadert vanuit een historisch perspectief en omgekeerd.

Met de titel van de tentoonstelling, Dry Culture Wet Culture, tracht Shawky de kenmerken en tegenstellingen van die maatschappelijke evoluties in twee begrippen te vatten. Hij ziet in de ontwikkeling van samenlevingen, zeker in de Arabische wereld, een constante verschuiving van een zogenaamde Dry Culture – een traditionele bestaansvorm van rondzwervende bedoeïenen in de droge woestijn – naar een Wet Culture – een sedentaire samenleving op basis van irrigatie en landbouw. Shawky’s focus ligt daarom vaak op de linken die al dan niet bestaan tussen oud en nieuw – tussen Dry en Wet Culture.

De tentoonstelling Wael Shawky: Dry Culture Wet Culture brengt onder andere: The Gulf Project Camp en Cabaret Crusades. Alletwee behandelen ze de botsing van culturen, het brede thema migratie, en maatschappijen in ontwikkeling en verandering. 

"Er werd al eerder werk van Wael Shawky getoond in België, maar dit is de eerste tentoonstelling van deze omvang met bovendien ook een aantal nieuwe producties. In zijn tekeningen en houtreliëfs combineert Wael Shawky composities uit de westerse kunstgeschiedenis vanuit zijn hedendaagse blik. Zijn werk sluit aan bij het transhistorisch en internationaal kader waarin M Leuven zich profileert. Deze unieke tentoonstelling spreekt een breed publiek aan", vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M.

Wael Shawky

Wael Shawky (1971) omschrijft zijn kunstpraktijk als die van een alchemist: een bemiddelaar tussen maatschappelijke ideeën en tastbare vormen. Zijn werk behandelt thema’s als identiteit, religie, en geschiedenis, die mee aan de basis kunnen liggen van een maatschappij in transitie.

Als kind woonde Shawky lange tijd in Saoedi-Arabië, waar hij getuige was van de overgang van een nomadische stammensamenleving naar een gemoderniseerde, meer westerse maatschappij. Die kentering liet een diepe indruk na, en bracht hem als kunstenaar tot een fascinatie voor culturen en samenlevingen in al hun facetten. De veelheid aan verhalen die daaruit voortkomt, bundelt Shawky in overkoepelende kunstprojecten waarin hij maatschappelijke en historische onderwerpen behandelt in uiteenlopende media: van schilder- en tekenkunst tot sculptuur, film en zelfs muziek.

Doorheen zijn werk confronteert Shawky ons met de grenzen van onze eigen visie op de geschiedenis en de wereld. In welke mate is ons denken gekleurd door onze achtergrond en persoonlijk verleden? Bestaat er zoiets als dé geschiedenis, en kan die onbevooroordeeld geschreven worden? En welke rol speelt onze kijk op het verleden in de ontwikkeling van een cultuur of nationale identiteit?

Perspreview: 09.03.2022

  • 10u30 ontvangst met koffie en thee
  • 11u rondleiding in de tentoonstelling met kunstenaar Wael Shawky, aansluitend met interviewmomenten (op aanvraag)
  • 14u einde perspreview

WaelShawky_PersdossierNL.docx

DOCX 8.4 MB

WaelShawky_PersdossierNL.pdf

PDF 1.8 MB

Denise Vandevoort

Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Neem contact op met

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be