M Leuven opent tentoonstelling met proefkonijnen

M Leuven opent tentoonstelling met proefkonijnen

M opent op 28 mei de tentoonstelling 'De Tien'. Een unieke tentoonstelling gemaakt door het publiek aan de hand van een digitaal experiment. Tien deelnemers werkten zes weken lang aan een nieuwe collectiepresentatie in samenwerking met M.

De Tien

M organiseert tweejaarlijks een participatieproject. “Voor M ligt de focus heel sterk op het publiek. Het museum, met ondersteuning van Cera, engageert zich om een stap verder te gaan dan collectiestukken tonen aan het publiek: we laten hen er mee aan de slag gaan,” vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M.  “Hiermee wilt M de kans geven aan zijn publiek om zelf te ondervinden wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een tentoonstelling.”

Stephan Olaerts, directeur bij Cera, voegt toe: “Het publiek dat een collectiepresentatie maakt: het is een ultieme vorm van kunstparticipatie en -beleving. Die betrokkenheid is ook de grondslag van de werking van Cera. We zijn dan ook trots dat we dit traject mee mogelijk kunnen maken.”

Hoofd publieksbemiddeling Sofie Vermeiren vult aan: “de pandemie vroeg om een extra creatieve oplossing. Hoe bouw je samen met de gekozen deelnemers aan een tentoonstelling als ze de werken niet in het echt kunnen zien? Door een digitaal experiment op te zetten.” In december startte M de zoektocht naar tien proefkonijnen, mensen uit het publiek die digitaal aan een echte tentoonstelling willen bouwen.  Casper (1994), Danny (1958), Ellen (1991), Kristien (1967), Ilias (1997), Karen (1984), Katrien (1997), Lila (2004), Lotte (1986) en Sarah (1997) werden geselecteerd. Tien kandidaten van verschillende generaties en achtergronden met één ding gemeen: hun enthousiasme voor kunst.

Het proefproject

Het hele traject werd opgebouwd als een spel. De konijnen en de medewerkers van M ontmoetten elkaar verschillende keren digitaal. Tijdens zes digitale sessies, leerden ze dertig werken uit de collectie van M en de Cera-collectie beter kennen, telkens vanuit een andere invalshoek. “Ik stond zelf versteld van mijn keuze: ik dacht dat ik zou kiezen voor hedendaags en abstract. Nooit verwacht dat ik zou uitkomen bij een zestiende eeuws wandtapijt dat diende om een altaar te decoreren. Het kunstwerk wekte mijn interesse pas echt toen ik het verhaal te horen kreeg. Ik houd ervan dat kunst een debat kan openen over moeilijke thema’s en ruimte biedt om te discussiëren.”, vertelt Lila.

Elke digitale sessie  kon een deelnemer punten verdienen door een spel te spelen. Die punten werden ingezet om zijn of haar favoriet kunstwerk in de tentoonstelling te houden. Elke sessie werd afgesloten met een stemronde waarbij telkens kunstwerken afvielen. Aan het einde van het experiment bleven tien favoriete werken over.

“Na dat intensieve traject, en dankzij de versoepelingen, kregen de deelnemers eindelijk de kans om face-to-face hun favoriete werken te bekijken in het depot van M,” vertelt Sofie Vermeiren. “De deelnemers werden gefilmd als ze eindelijk oog in oog staan met het werk waar ze zo voor ijverden om in de running te houden. Het was ontwapenend.”

Vincent Geyskens

Tegelijk toont M een solotentoonstelling van Vincent Geyskens. Het belicht Geyskens’ praktijk van de afgelopen tien jaar aan de hand van verschillende soorten schilderijen, collages, schetsen en beschilderde kaderreeksen. M toont ook voor het eerst zijn recente stillevens op doek. Parallel verschijnt er een nieuwe monografie over zijn werk.

Praktische informatie

‘De Tien’ is te zien in M en loopt tot in mei 2023. De tentoonstelling rond Vincent Geyskens loopt van vrijdag 28.05 tot en met zondag 05.09.2021. Tickets en tijdsloten kunnen geboekt worden via mleuven.be/tickets

Contacteer ons
Denise Vandevoort Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium