M Leuven opent internationale toptentoonstelling 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker'

M brengt het grootste aantal werken ooit van de Vlaamse Meester samen in zijn thuisstad

De internationale overzichtstentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’ bij M Leuven geeft Dieric Bouts een nieuwe plaats in de kunstgeschiedenis. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien biedt de tentoonstelling een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door het radicaal te confronteren met de beeldcultuur van vandaag.

Eerherstel voor een vergeten grootheid

Tot op vandaag geldt Dieric Bouts (ca.1410-1475) bij het brede publiek als een ‘Vlaamse Primitief van de tweede generatie’ of de ‘schilder van de stilte’. Zijn oeuvre is minder bekend dan dat van pionier Van Eyck en minder instagrammable dan de apocalyptische taferelen van Bosch. Deze tentoonstelling is een imposant eerherstel. Voor het eerst komen bijna twintig van Bouts’ werken samen in Leuven, de stad waar hij een groot stuk van zijn leven doorbracht. In Leuven schilderde hij zijn beste panelen – rijke taferelen, krachtige portretten en bovenwereldse landschappen. In 1472 werd Bouts zelfs benoemd tot stadschilder van de stad, een eretitel. Op dat moment maakte Leuven een gigantische stedelijke vernieuwing door en beleefde ze gloriedagen met haar nieuwe universiteit – de ideale context voor Bouts om zich te ontplooien als renaissancekunstenaar.

Fast forward: de beeldcultuur van vandaag

Het concept van deze tentoonstelling is zonder meer radicaal: we mogen Bouts niet bekijken als kunstenaar. Het beeld dat we vandaag hebben van de artiste peintre bestond in de 15e eeuw nog niet. Dieric Bouts was geen romantisch genie of briljante uitvinder, hij was een beeldenmaker. Hij schilderde wat van hem verwacht werd en excelleerde daarin – denk maar aan topstukken als ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De marteling van de heilige Erasmus’. Daarom is het zinvol om hem te confronteren met de beeldenmakers van vandaag: sportfotografen, filmmakers, game-ontwikkelaars. In M Leuven staan ze zij aan zij met de oude meester. We tonen hun werk, maar laten hen ook de keuze: in welke beelden van anderen vinden zij vandaag de technische tovertrucs van Bouts terug?

De tentoonstelling 'DIERIC BOUTS. Beeldmaker' in M Leuven loopt van 20 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024.

Curator: dr. Peter Carpreau.

Praktische info

'Dieric Bouts. Beeldenmaker' in M Leuven

20.10.2023 > 14.01.2024

Online tickets via www.diericboutsfestival.be ​ 

Het volledige programma is terug te vinden op www.mleuven.be/programma/dieric-bouts

Persdossier 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker'

PDF - 2.8 Mb

Lijst tentoongestelde werken 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker'

PDF - 1.5 Mb

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Neem contact op met

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be