M Leuven neemt oude drukken onder handen

M Leuven neemt oude drukken onder handen

Nieuwe samenwerking tussen M en Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Begin deze maand startte M Leuven een nieuwe samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. De komende twee jaar worden ongeveer 500 oude drukken van M toegevoegd aan STCV, de bibliografie van het handgedrukte boek. Het gaat om werken die in Vlaanderen werden gedrukt voor 1801.

 

Project ‘Boek/Delen’

In dit project registreert, digitaliseert en publiceert M voor het eerst haar diverse collectie oude drukken, handschriften en prentenalbums. Een van de onderdelen van het project is een STCV-samenwerking tussen M en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken.

“M heeft een prachtige verzameling, maar die kunnen we natuurlijk niet allemaal tentoonstellen in de zalen. En dat is zowel spijtig voor onderzoekers als voor onze bezoekers”, zegt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “Daarom zetten we in op digitalisering. Een goed voorbeeld hiervan is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Druk!Werk!’. Dit project is een uitstekende manier om onze Leuvense stadscollectie in de kijker te zetten.”

De projectleider van STCV begeleidt M in het toegankelijk maken van de stukken. Na het volgen van een opleiding, registreren de medewerkers van M vervolgens zelf de Vlaamse selectie in de catalogus. Het gaat om een grote verzameling vroegmoderne drukken die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de collecties van Edward van Even (1821-1905) en Victor Demunter (1858-1939), de eerste conservatoren van het voormalig stedelijk museum, dat sinds 2009 M Leuven is.

Een groot deel van de oude drukken werden in Leuven gedrukt of hebben inhoudelijk iets met de universiteitsstad te maken. Zo bezit M een incunabel of wiegendruk, een boek dat gedrukt werd voor 1501, dat Joannes de Westfalia Paderbornensis in 1488 in Leuven drukte.

“Door de samenwerking met STCV, kan M een breder onderzoekspubliek inkijk geven in onze Leuvense topstukken”, vertelt Marjan Debaene, diensthoofd collecties van M. “Onze collectie is heel uitgebreid, door de werken te digitaliseren krijgen meer mensen ze te zien en kunnen ze makkelijker bestudeerd worden.”

Prentenkabinet

De collectie van M telt meer dan 52.000 werken uit onder andere Leuven en Brabant, ongeveer de helft bestaat uit prenten, tekeningen, albums en oude drukken. Zo’n prentenkabinet heeft wel wat goede zorgen nodig. De objecten worden bestudeerd, ze krijgen conservatie- en restauratiebehandelingen, en hun bewaring wordt constant geoptimaliseerd. En om ervoor te zorgen dat meer mensen de objecten kunnen zien, worden ze in hoge resolutie gedigitaliseerd en publiekelijk gemaakt.

Over STCV

Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw is de dienstverlenende organisatie voor erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Door onderzoek en projecten versterkt de organisatie de professionele en duurzame erfgoedwerking in bibliotheken. Samen met collectiebeherende instellingen ontwikkelt ze overkoepelende databanken met gegevens over collecties bibliothecair erfgoed, middeleeuwse manuscripten, oude drukken en historische kranten die in Vlaanderen worden bewaard.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium