M Leuven kiest voor vereenvoudiging

M Leuven kiest voor vereenvoudiging

Vanaf zondag 1 maart wijzigt M Leuven zijn toegangsprijzen. Het gaat om een vereenvoudiging, geen verhoging: sommige formules worden zelfs goedkoper. Het museum doet dit omwille van de heropening van de Sint-Pieterskerk, om tegemoet te komen aan wijzigende gezinsvormen én om de combinatie met de M-bassadeursformule en de museumPASSmusée mogelijk te maken.

Op maat van de samenleving

De prijs van de ‘gewone’ toegangstickets blijft hetzelfde: gratis voor wie jonger is dan 18, € 12 voor bezoekers vanaf 18 jaar. Daarmee krijgen bezoekers toegang tot alle lopende tentoonstellingen in M inclusief audiogids. De andere tarieven worden eenvoudiger waardoor keuzestress beperkt wordt en de service aan het onthaal efficiënter. Er zijn nu nog vier mogelijkheden: een standaardtarief, een Leuvens tarief, een kansentarief en een tarief voor jongeren van 18 tot 25 jaar.

“De bestaande formules hielden onvoldoende rekening met de veranderende samenleving”, vertelt voorzitter Denise Vandevoort. “Uit cijfers van de stad Leuven blijkt dat bijna 75% bestaat uit huishoudens met maximaal twee personen. Naast klassieke tweeoudergezinnen met kinderen zien we vandaag allerlei samenlevingsvormen: kinderloze koppels, eenoudergezinnen, mensen met pleegkinderen, nieuwsamengestelde gezinnen, vriend(inn)en en ga zo maar door. Daar willen we op inspelen. In de nieuwe M-bassadeursformules krijgen bezoekers € 5 korting per persoon als ze zich met twee of meer personen tegelijkertijd lid maken.”

Bovendien bleek uit een rondvraag bij de vrienden van het huis, huidige en voormalige M-bassadeurs, de nood aan een combinatie met de museumPASSmusées. Een jaar geleden stapte M als een van de pioniers mee in het initiatief van museumPASSmusées. Met deze pas krijgt een bezoekers onbeperkte toegang in 170 Belgische musea. Ook voor M is het een succes. “Uit de cijfers van museumPASSmusées blijkt dat M Leuven een van de drie bestbezochte musea in België is. Bezoekers kopen die pas dus niet enkel graag bij ons, ze keren ook graag terug voor een bezoek”, vertelt de tevreden Algemeen directeur Peter Bary. De M-bassadeursformules zijn vanaf 1 maart verkrijgbaar met onbeperkte toegang in M (€ 65) of met de museumPASSmusées voor (€ 99).

Extra voordeel voor Leuvenaars en kansengroepen

M Leuven is verankerd in de stad. “We willen kunst zo toegankelijk mogelijk maken”, vervolgt Denise Vandevoort. “Leuvenaars mogen al jaren elke eerste donderdag gratis binnen tussen 18 en 22 uur. Nu kunnen ze ook op andere momenten het museum bezoeken aan eenverminderd tarief van € 10. Daarnaast ontwikkelden we een tarief op maat van bezoekers die wat extra steun kunnen gebruiken via een kansentarief van de UiTPAS. Zij betalen voortaan € 2.

Op 7 maart opent de nieuwe tentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ in de Sint-Pieterskerk. “De kerk en kunst zullen gratis toegankelijk zijn”,  zegt Peter Bary, Algemeen directeur van M. “Indien bezoekers verdieping wensen, bijvoorbeeld met de bezoekersgids of de digitale beleving, wordt dit betalend, maar aan een zeer democratisch tarief.”

De tarieven veranderen op zondag 1 maart. Voor meer informatie surf naar mleuven.be/tickets.

Contacteer ons
Hanne Grégoire Head of Communication and Press, M Leuven
Philippe Mertens Persverantwoordelijke, M Leuven
Hanne Grégoire Head of Communication and Press, M Leuven
Philippe Mertens Persverantwoordelijke, M Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium