M lanceert M-LIFE: het museumfonds dat de toekomst van kunst garandeert

M verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Vandaag, morgen en in de verre toekomst. De toekomst van kunst willen we verzekeren met een gezonde mix van publieke en private middelen. Daarom lanceert M nu M-LIFE. Dit is het fonds dat M heeft opgericht in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en dat erkend is als goed doel. Het laat ook mensen toe om giften te doen die fiscaal aftrekbaar zijn en de maatschappelijke rol van M mee waar te maken. 

Eva Wittocx, algemeen coördinator van M – Museum Leuven: “M engageert zich als museum om op zoek te gaan naar aanvullende financieringsmogelijkheden. Dat is ook dé uitdaging waar de Vlaamse culturele sector de komende jaren voor staat. M streeft naar een gezonde mix van publieke en private middelen en investeerde de afgelopen jaren al in kwalitatieve synergieën met de bedrijfswereld, trok een fondsenwerver aan en richtte een community van mecenassen op. De oprichting van M-LIFE is een volgende stap in ons groeiproces naar een stevige basis van aanvullende financiering. Onze collectie en tentoonstellingen blijven nog steeds het kloppende hart van het museum. M heeft daarnaast ook een aantal belangrijke maatschappelijke functies. Meer dan ooit willen we als museum het verschil maken op maatschappelijk vlak. Hoe? Door jonge kunstenaars te begeleiden, een lans te breken voor levenslang leren, kansen te geven aan kwetsbare doelgroepen én wetenschappelijk onderzoek te verrichten. De aanvullende financiering die M via M-LIFE wilt aanboren, zal voornamelijk hiervoor ingezet worden.”

Kunst en cultuur als goed doel

Met de lancering van M-LIFE gaat M op zoek naar private financiering om nieuwe projecten te lanceren. Uit onderzoek blijkt dat giften in Vlaanderen nog te weinig ingeburgerd zijn in de culturele sector. M-LIFE wilt hier verandering in brengen.

Aldwin Dekkers, zakelijk leider M – Museum Leuven: “Subsidies dekken niet alle kosten. Het financieringsmodel van het museum bestaat naast subsidies ook uit eigen inkomsten. Die vloeien onder meer voort uit de ticketverkoop, de verkoop in de museumshop, een sterke evenementenwerking, enz. Op dit ogenblik bekostigt M meer dan een kwart van zijn werking met eigen middelen. Voor nieuwe projecten gaan we – en met ons de hele culturele sector – de uitdaging aan om verder op zoek te gaan naar aanvullende financiering.”

Lydia Vandam, fondsenwerver M – Museum Leuven: “Filantropie en creatieve manieren van financiering van goede doelen zitten in de lift. Maar de culturele sector lijkt hiervan niet echt te profiteren. 40% van de Belgen geeft aan een goed doel, waarvan slechts 1% aan cultuur. Bij onze buren in Nederland geeft 77% aan een goed doel, waarvan 6% kiest voor kunst en cultuur.  Er is in ons land dus zeker nog groeimarge. In Nederland en de Angelsaksische landen is deze traditie meer ingeburgerd. De middelen voor goede doelen gaan vandaag in België vooral nog naar medisch-wetenschappelijk onderzoek, ontwikkelingshulp, natuurbescherming en andere. De campagne van M-LIFE geeft een gezicht aan het filantropisch project van M en de keuze van de projecten bewijst dat het museum verschillende rollen wilt opnemen in de maatschappij. Het grote publiek is zich soms te weinig bewust van het feit dat je ook kunst en cultuur kan steunen als goed doel. Die bewustmaking is broodnodig.”

Kies zelf wat je steunt

M is een schatbewaarder van Vlaams cultureel erfgoed en beheert een collectie van 52.000 stuks, bestaande uit schilderijen, prenten, sculpturen, porselein, munten, keramiek, glaswerk, textiel en meubilair. M heeft 150 Vlaamse topstukken in de collectie, die ontsloten worden en waar wetenschappelijk onderzoek naar verricht wordt. Het museum doet veel meer dan het  maken van tentoonstellingen en het voeren van onderzoek. Zo is het ook een onmisbare schakel in de carrière van Belgische kunstenaars. Daarnaast is M ook een plek die jonge kunstenaars begeleidt in hun ontwikkeling en hen een eerste museale presentatie geeft. Tenslotte ziet M zich ook als ontmoetingsplek met een belangrijk maatschappelijke rol. Zo heeft M de voorbije jaren inspanningen geleverd om kwetsbare groepen in M te verwelkomen, zoals minderjarige Syrische vluchtelingen, die in het opvangcentrum van Holsbeek verblijven tot aangepaste rondleidingen voor mensen met dementie.

Met de bijdrages aan M-LIFE wilt M een aantal nieuwe projecten realiseren, die passen binnen de missie van het museum. Wie M-LIFE via een gift steunt, kiest zelf waar zijn gift terechtkomt.  De ingezamelde middelen gaan naar de algemene werking van M of naar de realisatie van één van de volgende projecten: de restauratie van Dirk Bouts’ Marteling van de heilige Erasmus, het Mater Dei pop-up museum en de ondersteuning van regionale kunstenaars. 

(zie PDF onderaan voor meer info bij de projecten)

Campagne

Voor de campagne sloeg het museum de handen in elkaar met Klaartje Galle (Associate Creative Director, BBDO) en fotografe Frieke Janssens. Het campagnebeeld symboliseert de toekomst van kunst als we er niet langer naar omkijken en laten verwaarlozen. Daarnaast kan je via de website www.m-life.be de projecten ontdekken en online een vrije gift doen.

Samenwerking met KBS

De Koning Boudewijnstichting is een administratieve partner van M-LIFE en schrijft de fiscale attesten uit. De Koning Boudewijnstichting is een onafhankelijke, pluralistische organisatie die met giften en opbrengsten van de nationale loterij projecten en burgers steunt die zich engageren voor een betere samenleving. De Koning Boudewijnstichting wil op een duurzame manier bijdragen tot meer rechtvaardigheid, democratie en respect voor diversiteit en richt zich daarom op thema’s als armoede, democratie, erfgoed, filantropie, gezondheid en immigratie. 

Samenwerking met KBC

KBC is een belangrijke partner van M – Museum Leuven en ondersteunt de communicatiecampagne van M-LIFE. Zij hebben zich geëngageerd om de boodschap van deze campagne bij hun klanten en werknemers te helpen verspreiden.

Campagnebeeld met foto van Frieke Janssens
Campagnebeeld met foto van Frieke Janssens
Contacteer ons
Eva Wittocx Algemeen coördinator, M - Museum Leuven
Aldwin Dekkers Zakelijk leider, M-Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Eva Wittocx Algemeen coördinator, M - Museum Leuven
Aldwin Dekkers Zakelijk leider, M-Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium