M kijkt uit naar 2016

M kijkt uit naar 2016

M heeft voor 2016 een gevarieerd tentoonstellingsprogramma in petto. Zo kijken we op vlak van oude kunst uit naar 'Hendrick De Clerck' en 'Op zoek naar Utopia'. Voor hedendaagse kunst staan de solotentoonstellingen van Oriol Vilanova, Aglaia Konrad en Yto Barrada klaar. Noteer alvast volgende openingen en perspreviews

HENDRICK DE CLERCK

11.02.16 >< 15.05.16  |  Perspreview 10.02.16 om 10:30

De spindoctor van aartshertogen Albrecht en Isabella, zo kunnen we de Brusselse schilder Hendrick De Clerck (ca. 1560-1630) het best omschrijven. Deze tentoonstelling ontleedt de propagandistische beeldtaal van De Clerck en confronteert ze met werk van zijn tijdgenoten. Tijdens zijn blitzcarrière creëert hij een oeuvre dat strookt met de grenzeloze ambitie van de vorsten: wereldheerschappij. Zonder blikken of blozen associeert hij Albrecht met de zonnegod, terwijl Isabella verschijnt als wijze godin Minerva, kuise Diana of maagd Maria.

Curator: Katharina Van Cauteren

ORIOL VILANOVA

18.03.16 >< 05.06.16  |  Vernissage en artist talk donderdag 17.03.16 om 20:00

Oriol Vilanova (°1980, Spanje) gaat in zijn werk op zoek naar de eigenheid van mensen en culturen. Dit uit zich onder meer in een ver doorgedreven collectie postkaarten die hij sinds jaren verzamelt op rommelmarkten. Herhaling en overdrijving keren vaak terug in zijn minimale installaties, performances en teksten. In M staat Vilanova stil bij het tentoonstellen zelf.

Curator: Valerie Verhack

AGLAIA KONRAD

28.04.16 >< 18.09.16 |  Perspreview 27.04.16 om 10:30

Aglaia Konrad (°1960, Salzburg)  doorkruist alle wereldsteden. Met haar foto’s en films zoomt ze in op bijzondere woningen of architectuur. En ze staat ook stil bij de manier waarop die stadsontwikkeling wordt gefotografeerd. In deze eerste Belgische solotentoonstelling zie je de diversiteit van haar werk. Luchtfoto’s van Canada of China wisselen af met een film over een villa in Noord-Italië, zwart-wit foto’s van de Carrara marmergroeven en nieuw werk op de museumgevel.

Curator: Eva Wittocx

YTO BARRADA

29.09.16 >< 17.01.17  |  Perspreview 28.09.16 om 10:30

Yto Barrada (°1971, Parijs) gaat in haar foto’s, films en sculpturen op zoek naar de identiteit van Marokko. Haar meest recente werk staat stil bij de archeologische ontdekking van dinosaurussen in dat land. Deze geschiedenis is grotendeels onbekend bij de bevolking, terwijl de handel in fossielen big business is. Haar nieuwe film Faux Départ zoomt in op de productie van en handel in valse fossielen en stelt vragen over kolonialisme, toerisme, etnografie en onze consumptiemaatschappij. M brengt zowel ouder als recent en nieuw werk in verschillende media.

Curator: Eva Wittocx

OP ZOEK NAAR UTOPIA

20.10.16 >< 17.01.17  |  Internationale persconferentie 19.10.16

Leuven viert de 500ste verjaardag van Thomas More’s wereldberoemde boek Utopia met een cultureel stadsfestival. In M kan je terecht voor een prestigieuze tentoonstelling met meesterwerken van topkunstenaars Quinten Metsys, Jan Gossaert, Hans Holbein, Albrecht Dürer en andere tijdgenoten. Hun voorstellingen tonen de grenzeloze verbeelding van een ideale wereld in de vijftiende en zestiende eeuw. Onder de topwerken zijn unieke schilderijen, miniaturen, wandtapijten en astronomische instrumenten waarvan er vele voor het eerst in Vlaanderen te zien zullen zijn.

Curator: Jan Van der Stock (KU Leuven)

 

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium