M in de ban van Magnus

M in de ban van Magnus

Persbericht

Tot 18 januari 2015 is M - Museum Leuven helemaal in de ban van Magnus. Magnus is het hoofdpersonage uit de gelijknamige kinderboekenreeks van schrijfster Kim Crabeels en illustrator Sebastiaan Van Doninck. “De M van M – Museum Leuven is nu even de M van Magnus en ik ben er fier op” zegt Sebastiaan Van Doninck.

Kim Crabeels en Sebastiaan Van Doninck sloegen opnieuw de handen in elkaar voor de tentoonstelling van Vesalius en Markus Schinwald. Ze werkten in dit derde kinderboek een verhaallijn uit rond het lichaam en ziek zijn. Kim Crabeels: "Ziek zijn is geen evident thema. Het boek moest zowel troostend, hoopvol als grappig zijn. En dat is Magnus ten voeten uit. Alles kan en alles mag. Op dit ogenblik zou ik graag de oogjes van Magnus op de cover zijn. Kijken waar ik beland en hoe kinderen reageren op mijn verhaal lijkt me zalig.” 

M ontwierp op basis van het boek een gezinsvriendelijk traject op maat voor kinderen tussen 4 en 7 jaar. Aan de hand van een parcours met verschillende opdrachten gaan ze op stap door de tentoonstelling van Vesalius en Schinwald. Voor gezinnen is er een gratis Magnus dokterstasje vol met spannende opdrachten waardoor je gekke dokterstaal zoals ste-tho-scoop leert en in een deuk ligt met Bas Karkas en mummie Jantje. Verder kom je ook meer te weten over zenuwtrekjes en geheimzinnige bacteriën. Als alle opdrachten tot een goed einde gebracht zijn, zwaaien de kinderen af met een eigen M-doktersdiploma. Voor scholen is er een bezoek op maat uitgewerkt onder begeleiding van een gids.

Op het einde van het parcours ligt Magnus te wachten in zijn kamer, versierd met tekeningen van illustrator Sebastiaan Van Doninck en ingericht door Histaruz, het historisch archief van UZ Leuven. In deze kamer kunnen de kinderen naar hartenlust rondsnuffelen en muziek beluisteren.

Na de succesvolle doortocht van Jules, de klaspop van Annemie Berebrouckx,  en Fred met zijn wolk, van Tom Schamp, is M met Magnus niet aan zijn proefstuk toe. Isabel Lowyck, afdelingshoofd publiekswerking M: “M hecht veel belang aan zijn jongste bezoekers met als motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Door op heel jonge leeftijd aan cultuur te doen, zullen kinderen ook op latere leeftijd makkelijker hun weg vinden naar cultuur. Omdat dit voor jonge kinderen zonder begeleiding niet kan, oefenen vooral ouders en school een beslissende invloed uit. Met projecten specifiek op maat van onze kleinste bezoekers, wil M de cultuurparticipatie in hun levensloop bevorderen.

Denise Vandevoort, voorzitter M: “De formule slaat aan, zoveel is duidelijk. Ouders en leerkrachten zoeken formules om kinderen op een zinvolle en speelse manier kennis te laten maken met kunst. Voor velen is een museum geen plaats voor kleine kinderen. Maar die perceptie willen we keren. Daarom bieden we als museum een goede begeleiding aan, zowel voor klassen als voor ouders en grootouders. De resultaten zijn indrukwekkend en tonen aan dat je ook met jonge kinderen een positieve museumervaring kan beleven.”

 

Praktisch

Magnus is Ziek loopt van 26.10.2014 tot 18.01.2015.

Gezinsparcours voor kinderen van 4 t/m 7 jaar: Reserveer gratis een dokterstasje via bezoekm@leuven.be of 016 27 29 29. Kinderen tot en met 12 jaar bezoeken M gratis.

Bij aankoop van het boek 'Magnus is ziek' gaat 1 euro naar het creatief atelier van de ziekenhuisschool UZLeuven.

Daarnaast zijn er nog tal van activiteiten rond Magnus in het kader van Rode Hond en de Kunstendag voor Kinderen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een initiatief van M, samen met KU[N]ST Leuven vzw, een samenwerkingsverband tussen de stad Leuven en de KU Leuven.

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium