M-IDZOMER klokt af op 6.700 bezoekers

M-IDZOMER klokt af op 6.700 bezoekers

Een afgeladen volle museumtuin zag gisterenavond hoe Gabriel Ríos, Novastar en Esther & Fatou M-IDZOMER in stijl afsloten. Het vierdaagse festival, georganiseerd door M-Museum Leuven en Het Depot, mocht de afgelopen dagen maar liefst 6.700 bezoekers verwelkomen: een heel mooie opkomst. Zij konden genieten van een straffe mix van muziek, expo’s, performances, films en veel meer.

Deze negende editie was een voltreffer. De organisatoren blikken dan ook zeer tevreden terug.

Peter Bary, directeur van M-Museum Leuven: “Het was weer fantastisch om zoveel mensen te ontvangen in onze tuin en onze zalen. De festivalgangers zorgen voor een prettige dynamiek in het museum. Zo zag ik een aantal mensen al liggend naar de installatie Horizontal van Eija-Liisa Ahtila keken, alsof ze op een festivalweide waren. Wat een heerlijke manier om die horizontale projectie van een metershoge boom te beleven!”

“Voor mij persoonlijk hield M-IDZOMER ook een interessante kennismaking in met het werk van de jonge kunstenaars Willem Boel en Florian Waerzeggers. Muzikaal had jazzpianist Bram De Looze me helemaal in de ban: wat een talent!”

Mike Naert, artistiek directeur van Het Depot: "Voor mij was het weer honderd procent genieten op deze wondermooie locatie. Het is en blijft een volstrekt uniek festival. Gewoonweg het gezelligste."

"Ik was zeer aangenaam verrast door zangeres Robin Mckelle, het intieme late-night concert van Eefje De Visser, de power van STUFF., en natuurlijk was het fantastisch om Gabriel Rios nog eens te zien. Maar mijn absolute hoogtepunt van M-IDZOMER, dat was zonder twijfel Novastar!"

Denise Vandevoort, schepen van cultuur in Leuven: “Ook dit jaar was M-IDZOMER weer een schot in de roos: fantastische optredens gecombineerd met het mooie M-Museum en de schitterende tentoonstellingen in koele zalen. Dit jaar vond ik het talent op het podium van ‘M-IDZOMER breekt uit’ in  de Leuvense Hulpgevangenis van een hoog niveau. De sfeer was daar ook fantastisch, ondanks het bloedhete weer.”

“Zoals elk jaar was is deze mooie editie weer het resultaat van het harde werk van onze medewerkers en de vele vrijwilligers. Een dikke merci daarvoor!”


Wie wilde ontsnappen aan de tropische temperaturen, kon steeds terecht in de koele museumzalen. In elk van die zalen viel wel wat te beleven. Zo konden bezoekers genieten van de performance Mono van Jotka Bauwens en Bastiaan Vandendriessche of van Florian Waerzeggers’ nieuwe video-installatie Versus. Daarnaast palmde Willem Boel een van de museumzalen in met drie nieuwe sculpturen uit zijn reeks De Nieuwe Molens en zette Manon van den Eeden gedurende vier dagen drie ton klei om in sculpturen. Verder was er veel aandacht voor de hedendaagse kunstentoonstellingen van Eija-Liisa Ahtila en Jim Campers, die beide hun laatste weken ingaan, en konden bezoekers tweemaal per dag in het M-café terecht voor een muziekdocumentaire.

En er is goed nieuws voor wie nu al staat te popelen om de editie van volgend jaar bij te wonen, want de data voor de tiende editie van M-IDZOMER liggen al vast: 1, 2, 3 en 4 augustus.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium