M gaat voor een nieuwe collectiepresentatie

M gaat voor een nieuwe collectiepresentatie

Het museum sluit van 18 januari tot en met 10 juni 2017

Donderdag 1 juni 2017 — In M kan je nog tot 17 januari de tentoonstellingen in het kader van 500 jaar Utopia bezoeken. Vanaf 18 januari sluit het museum voor een aantal maanden de deuren. ’M opent 11 juni opnieuw voor publiek  met een volledig nieuwe collectieopstelling en tentoonstellingen. Het museum blikt vooruit, om ook in de toekomst vernieuwend te blijven. Een nieuwe aanpak van de M-collectie, in combinatie met de belevingswereld van bezoekers, staan hierbij centraal.’, zegt Denise Vandevoort, voorzitter van M-Museum Leuven. 

Geen chronologie, maar verhalen

Tijdens de sluiting werkt M aan een volledig nieuwe presentatie van de collectie. Hierbij zal de kunsthistorische of chronologische verhaallijn op de achtergrond verdwijnen. In de plaats daarvan komt er een dynamische opstelling, die vertrekt van verhalen en thema’s. Dat laat het museum niet alleen toe om meer stukken te tonen, maar ook regelmatig te wisselen. Zo kon je de afgelopen 7 jaar maar zo’n 300 werken van de meer dan 52.600 stuks tellende collectie zien. Een kleine fractie dus van een rijke collectie met stukken van de oudheid tot vandaag. De nieuwe opstelling maakt het alvast mogelijk om niet alleen de topstukken, maar de grote diversiteit van de M-collectie te tonen. “11 juni staan we er met een nieuwe manier van kunst presenteren. Hiermee spelen we in op een aantal belangrijke ontwikkelingen in het museumlandschap.”, zegt Eva Wittocx, algemeen coördinator van M. 

Zo zal het museum meer inzetten op de verhalende kracht van kunstwerken. Peter Carpreau, afdelingshoofd oude kunst: "M zal werken rond ‘beeldgeletterdheid’, de vaardigheid om en manier waarop kijkers beelden kunnen lezen. M werkt al enige tijd rond deze aanpak, verzamelde expertise en organiseerde recent nog een symposium met internationale sprekers." Bovendien moet er een meerwaarde zijn voor het publiek. "Een museumbezoek is meer dan een een curator die een verhaal vertelt. Het publiek is mee aan zet en M zal dit aanmoedigen en inzetten op digitalisering“ zegt Isabel Lowyck, afdelingshoofd publiekswerking.

Alternatief programma

De scenografie en de zaalinrichting van een groot aantal museumzalen zal wijzigen. Het museum grijpt die periode aan om tegelijkertijd opfrissingswerken uit te voeren. Een alternatief programma op locatie staat klaar. De M-Schatkamer van Sint-Pieter, blijft open en brengt extra activiteiten. Bovendien gaat de groepstentoonstelling OPEN M  door in het gebouw en de ateliers van Cas-co. Verder zijn er ook samenwerkingen met college De Valk en met de Universiteitsbibliotheek.

Persconferentie

We lichten onze plannen toe tijdens een persmoment op dinsdag 17  januari om 10:30.

Contacteer ons

Denise Vandevoort

Voorzitter

M - Museum Leuven

Eva Wittocx

Algemeen coördinator

M - Museum Leuven