Skip to Content
M entertaint je gezin tijdens de kerstvakantie

M entertaint je gezin tijdens de kerstvakantie

In het museum of bij jou thuis

Wie nog op zoek is naar een culturele activiteit voor het hele gezin in de kerstvakantie, kan daarvoor in M terecht. In de museumzalen of in je eigen woonkamer: die keuze is aan jou. In het museum zelf en de Sint-Pieterskerk kan je in de tentoonstellingen duiken aan de hand van verschillende parcours op kindermaat. Wie liever thuisblijft, kan een kunstwerk van M in huis halen.

“We hebben heel hard gewerkt om van M een plek te maken waar iedereen op een veilige en aangename manier van kunst kan komen genieten”, vertelt Denise Vandevoort, voorzitter van M en schepen van cultuur. “Het museum is dan ook de plaats bij uitstek voor een veilige, culturele uitstap met de kinderen. We hebben een uitgebreid aanbod om kinderen te laten proeven van oude en hedendaagse kunst. En voor gezinnen die een tripje naar het museum nog ziet zitten, hebben we een digitaal aanbod voorzien om kunst te ontdekken.”

Op wandel in de collectie van M

Gezinnen die in de kerstvakantie een cultureel uitstapje willen maken, kunnen bijvoorbeeld de collectie van M ontdekken met het familieparcours ‘Vlieg!’. Met als thema ‘klank en horen’ creëerde M een hoorspel dat je kan beluisteren via de audioguide. Daarin ga je op ontdekkingstocht door M met Leopold Vanderkelen die je zijn museum toont. Aan de hand van opdrachten en tips verken je de collectiepresentaties ‘Neem je Tijd’, ‘Bewogen’, ‘Waanzin’, ‘De zeven sacramenten’ en ‘Alles voor de vorm’. De beloning: een hoop leuke weetjes en een schat op het einde van je tocht.

Hedendaagse kunst op kindermaat

Meer zin om met  je kroost een tijdelijke tentoonstelling te beleven? Dan kan je op speurtocht gaan in de expo van Thomas Demand. Aan de hand van een mapje met opdrachten ga je als een detective op onderzoek in de wereld van de Duitse kunstenaar. Architectuur, levensgrote maquettes, mysteries en unieke verhalen staan centraal.

Eeuwenoude meesterwerken

En ook in de Sint-Pieterskerk ligt een parcours klaar om met de familiebubbel de eeuwenoude kunstwerken en hun verhalen te ontdekken. Speciaal voor de jongste bezoekers bundelde M alle sappige verhalen, weetjes en opdrachten in een doe-boekje. Met dit gezinsparcours ontdek je op je eigen tempo de kunstschatten van de kerk. Zo maak je kennis met Dieric Bouts, de Vlaamse Meester die thuis was in Leuven en zijn meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ speciaal voor de kerk schilderde.

Haal een kunstwerk in huis

Wie het graag thuis gezellig maakt met het gezin, kan een kunstwerk in huis halen met de kunstblaadjes van M. Die zijn bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar die geen blijf weten met hun creativiteit. Aan de hand van een reeks opdrachten leren ze een kunstwerk vanbinnen en vanbuiten kennen. Intussen zijn er zeven exemplaren beschikbaar, een mooie mix tussen oude en hedendaagse kunst. Je hebt de keuze om op papier of op je scherm te werken. 

Alle informatie is terug te vinden op mleuven.be en op mleuven.be/beleefMdigitaal

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium