M en Cinema Zed presenteren 'De jaren zestig in beeld'

M en Cinema Zed presenteren 'De jaren zestig in beeld'

Vijftig jaar na Mei '68 herdenken we in Leuven deze mijlpaal met een reeks van lezingen, films en documentaires. Leidraad hiervoor is het magnum opus De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis van Geert Buelens. Dat komt de auteur op 26 april voorstellen in M, samen met Klara-presentatrice Lies Steppe. 

M, Cinema Zed en het Vlaams-Nederlands huis deBuren grijpen de publicatie van het monumentale boek van Geert Buelens aan om dieper te graven in de de kunst en cultuur van de jaren zestig. Naast een heel repertoire aan revolutionaire slogans en ideëen, leverde deze periode vooral een rijke artistieke oogst. Dat wordt vanaf 26 april t.e.m. 29 mei in de kijker gezet met een reeks van documentaires, lezingen en films.

De jaren zestig in beeld

Do 26 april om 20 u  |  gratis

Veel interviews, debatten en publicaties richten zich 50 jaar na Mei'68 vooral op politieke en maatschappelijke aspecten van de revolutionaire jaren zestig. Op 26 april praat Geert Buelens met presentatrice en jazzlady Lies Steppe over de uitzonderlijke artistieke oogst die dit decennium voortbracht. De auteur vertelt over de 800 films die hij analyseerde voor zijn boek en toont fragmenten die smaken naar meer. Hij gaat in op de vernieuwingen in pop, jazz en klassieke muziek, vertelt over hoe de literatuur een nieuw publiek vond, toont baanbrekende foto's en kunstwerken en schetst hoe tijdens de jaren zestig een mondiale cultuur tot stand kwam die tot vandaag blijft fascineren. Bijzondere aandacht gaat uit naar onbekende schatten uit het altijd als 'grijs' bestempelde, communistische Oostblok en naar de ontwikkeling van een zwarte cultuur die elementen uit Afrika, de Caraïben en de Verenigde Staten verenigd. 

Praktisch

Deze reeks is een organisatie van Cinema ZED, Vlaams-Nederlands huis deBuren en M-Museum Leuven.

Met de steun van de KU Leuven.

Het volledige programma kan je terugvinden op:

www.mleuven.be/nl/jaren-zestig-in-beeld

www.cinemazed.be

Contacteer ons
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium