M-collectie groeit verder aan

De collectie van M Leuven breidt weer uit. Het gaat om bijzondere stukken uit de late middeleeuwen, maar ook uit de 19de en 20ste eeuw. Deze uitzonderlijke werken zijn onder andere gemaakt door kunstenaars als Meunier, Borman en Roesen. Tijdens de perspreview op 19.05 worden de werken voorgesteld. Daarna zullen ze te zien zijn in M vanaf 14 oktober.

“De werken zijn op verschillende manieren sterk verbonden met Leuven. De olieverfschets is geschilderd door Gustave Van Aise in opdracht van de toenmalige Leuvense burgemeester Leopold Vander Kelen. Constantin Meunier was leerkracht aan de kunstacademie in Leuven. De familie Borman en Joost Laroy hebben hun roots hier. Roesen was heel actief in de regio en vermoedelijk ook Leuvenaar. Met de huidige collectie profileert M zich zowel op regionaal als (inter)nationaal niveau. De aangroei van de M-collectie met opmerkelijke stukken versterkt deze profilering”, vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M.

Marjan Debaene, diensthoofd collecties, licht verder toe: “M is toonaangevend als kenniscentrum van laatgotische en vroegmoderne beeldhouwkunst, zowel op nationaal als internationaal vlak. We zijn de stad Leuven, maar ook de genereuze schenkers en bruikleengevers ​ dan ook bijzonder dankbaar voor het uitbreiden van de collectie.” ​

De toegevoegde stukken

Concreet gaat het om een 19de eeuws Memento Mori schedeltje dat herinnert aan de sterfelijkheid, een olieverfschets van Gustave Van Aise en een bozzetto oftewel voorbereidend werk van het atelier Goyers uit diezelfde periode, een beeldhouwwerk van de heilige Arnoldus van Metz gemaakt door Hendrik Roesen rond 1500, een sculptuur die Johannes de Doper voorstelt van de hand van Jan II of Passchier Borman, een barokbeeldje in buxus van Maria met kind door de Mechelse beeldhouwer Nicolas van der Veken, een hostieschaaltje ofwel pateen uit de 20ste eeuw van de belangrijke Leuvense zilversmid Dom Martin en een hedendaags sculptuur van de Wijgmaalse Joost Laroy. Om af te sluiten als kers op de taart vervoegen ook een zelfportretmedaillon en twee beeldhouwwerken de belangrijke deelcollectie rond Constantin Meunier.

Constantin Meunier ​

Constantin Meunier (1831-1905) is één van de grootste Belgische beeldhouwers. Zijn werk is een weerspiegeling van de industriële, sociale en politieke ontwikkelingen van zijn tijd. Deze bijzondere werken dienen als belangrijke referentiestukken voor zijn oeuvre. Bovendien is van de bronzen Schovenbinder slechts één ander exemplaar bekend. Het plaasteren gevelbeeld L’ industrie werd slechts twee keer in brons afgegoten, waaronder één keer in opdracht van Musée d’Orsay in Parijs. M bezit nu het model voor dit werk.

Olieverfschets door Gustave Van Aise

In 1888 werden in opdracht van Leopold Vanderkelen, burgemeester van Leuven drie schilderijen besteld voor zijn woning. Als voorbereiding hiervoor maakte Gustave Van Aise een olieverfschets. De schilderijen werden toegevoegd aan zijn collectie én deden dienst als aankleding van zijn woning, het huidige Hôtel Vanderkelen, deel van de M-site.

Heilige Arnoldus van Metz

Het oeuvre van Hendrik Roesen is zeldzaam en voornamelijk terug te vinden in kerken en in de M-collectie. Dit beeld is uitmuntend gesculpteerd en toont een afbeelding van de heilige Arnoldus van Metz, de ridder-bisschop. M is het enige museum waar werk van Roesen bewaard wordt. ​

Johannes de Doper

Sinds de expo ‘Borman en zonen’ is M het internationale zwaartepunt van kennis en expertise over deze beeldhouwersfamilie. Dit beeldhouwwerk was tot voor kort ongelokaliseerd. M Leuven beschikt over een van de grootste collecties Borman sculpturen ter wereld, dit beeldhouwwerk mocht zeker niet ontbreken.

De meeste aanwinsten zullen vanaf 14 oktober te zien zijn in ‘Museum in beweging’ (zaal 0.E) in M. Binnenkort meer info op: www.mleuven.be.

 

Website preview
Meunier in Leuven
Constantin Meunier is één van de grootste Belgische beeldhouwers. Hij introduceerde mijnwerkers en industriearbeiders in de beeldende kunst, als iconen van de moderniteit. In 1887 werd hij leraar aan de academie van Leuven. Dit was het begin van zijn artistiek meest hoogstaande en productieve periode. Het meesterwerk Het Grauwvuur en zijn magnus opus Het monument voor de arbeidontstonden hier aan de Dijle. Van 20 september 2014 tot 18 januari 2015 belicht M deze eerder onbekende periode in Leuven. Zijn werken, inspiratiebronnen, invloeden en het postume museumproject komen aan bod in deze interactieve expo.
MM

 

Website preview
Borman en zonen. Virtuele tour
Heb je de tentoonstelling 'Borman en zonen. De Beste Beeldsnijders' gemist? Geen nood, bekijk hier de tentoonstelling virtueel.
MM

Hanne Grégoire

Hoofd Communicatie & Pers, M Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be