M brengt geheimen Dieric Bouts aan het licht ​

Werp een blik achter de atelierdeuren van de Vlaamse Meester uit Leuven

In de nieuwe tentoonstelling ‘Atelier Bouts’ maken bezoekers kennis met de wetenschap achter 15de-eeuwse schilderkunst. Zes iconische meesterwerken uit het atelier van de Vlaamse Meester Dieric Bouts laten dwars door hun verflagen heen kijken. De tentoonstelling is een intiem vervolg op de internationale overzichtstentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’. ​

Hoe creëerden Vlaamse Meesters hun iconische schilderijen? Uit welke lagen zijn ze opgebouwd? Is Bouts het enige meesterbrein achter de werken die we aan hem toeschrijven? En hoe worden die werken nu – zo’n 500 jaar later – gerestaureerd? In ‘Atelier Bouts’ krijg je een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op al die vragen.

Bezoekers maken er van heel dichtbij kennis met zes van de meest iconische werken die vijfhonderd jaar geleden uit de ateliers van Dieric en Albrecht Bouts kwamen. Want dankzij innovatieve beeldvormingstechnieken en materiaaltechnisch onderzoek weten we vandaag veel meer over die werken dan wat het blote oog kan zien.

Tot op de schets

“In de expo krijg je zes topwerken van Bouts te zien. Da’s op zichzelf al speciaal, maar bij elk ervan lichten we ook één techniek toe die ons meer over dat werk geleerd heeft. Denk aan röntgenradiografie, de analyse van verfmonsters of infraroodreflectografie. Met infraroodreflectografie kan je bijvoorbeeld dwars door de verflaag heen kijken, tot op de ondertekening. Zo sta je plots oog in oog met de eerste ruwe schets van de schilder”, vertelt David Lainé, conservator en onderzoeker bij IPARC/ICM.

“Dankzij dendrochronologie, een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de datering van hout, weten we dan weer dat de ‘Mater Dolorosa’ (na 1490) niet van Dieric Bouts kan zijn, maar wellicht uit het atelier van zijn zoon Albrecht komt”, licht David Lainé verder toe.

Marjan Debaene, hoofdconservator Oude Kunst bij M Leuven, vult aan: “‘De Marteling van de Heilige Hippolytus’ gaat terug naar de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge en de prestigieuze bruikleen ‘Triptiek van de Kruisafneming’ uit Granada reist door naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) voor een grote restauratiecampagne. Het topstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’ verhuizen terug naar de Sint-Pieterskerk. Het is dus echt de laatste kans om deze vier werken van Bouts in eenzelfde museumzaal te zien”.

Op zoek naar Bouts

In het kader van de tentoonstelling organiseert M ook de lezing ​ ‘Dieric Bouts, een prominente stadsschilder en een vat vol mysteries’, die doorgaat op 21 maart. ​ Dr. Stephan Kemperdick, curator bij Staatliche Museen zu Berlin en een absolute topautoriteit op het vlak van Vlaamse Meesters, neemt je mee in zijn zoektocht naar Bouts. Hij nodigt je uit om te genieten van de omwegen en het dwalen. Inschrijven is verplicht.

Praktische info

Atelier Bouts

16.02 > 28.04.24

www.mleuven.be/programma/atelier-bouts

 

Zin in meer kunst(boeken)? Ontdek het uitgebreide aanbod en koffie met taart in Barbóék in M. Meer info op www.mleuven.be.

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Neem contact op met

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be