M brengt experts middeleeuwse beeldhouwkunst samen in het Louvre

De laatste jaren kent de middeleeuwse beeldhouwkunst een opmars op de kunstmarkt. Wat betekent dit voor verzamelaars? En hoe kan die trend verklaard worden? Het zijn thema’s waarmee M als internationaal kennis-en expertisecentrum middeleeuwse beeldhouwkunst geconfronteerd wordt. Op 23 en 24 november buigt het museum zich met verschillende internationale experts over dit thema in het Louvre in Parijs. De kennis en expertise van M behoort tot de wereldtop dankzij een belangrijke deelcollectie middeleeuwse beeldhouwkunst en het doorgedreven onderzoek van de voorbije jaren.

Het verzamelen van middeleeuwse beelden als hoofdthema

De verkoop van middeleeuwse beelden op de internationale kunstmarkt zit de laatste jaren in de lift, met 2013 als kantelmoment. Toen verkocht Sotheby’s een 13de eeuwse Maaslandse Madonna voor 3.068.032 euro. Een jaar later kocht het Getty Museum een zeldzaam albasten beeldje van de meester van het altaarstuk van Rimini voor niet minder dan 542.500 pond. Sindsdien lijkt middeleeuwse beeldhouwkunst vaker recordprijzen te halen. Vorig jaar verkocht Christies’ Parijs een paar pleuranten van het graf van Duc de Berry voor 4.4 miljoen euro aan het Louvre. Dit jaar werd een nieuw absoluut record gehaald voor 2 leeuwtjes van het grafmonument van Karel V van Frankrijk, die op een veiling bij Christie’s London voor niet minder dan 8.2 miljoen pond onder de hamer gingen. Tijdens het colloquium in het Louvre wordt er naar de evoluties in de markt voor middeleeuwse beelden gekeken. Zijn deze kunstwerken in opmars als investering? En wat betekent dit voor instellingen die een collectie willen uitbouwen?  Wat zijn de argumenten om een collectie uit te bouwen? Bovendien wordt er ook naar de rol van publicaties en tentoonstellingen gekeken in de opwaardering van dit vaak ondergewaardeerde stuk kunstgeschiedenis.

M als internationaal kennisnetwerk

Met ARDS heeft M een expertise- en kenniscentrum over middeleeuwse beeldhouwkunst dat tot de wereldtop behoort. Die rol als expert groeide enerzijds dankzij de deelcollectie middeleeuwse beeldhouwkunst, één van de drie belangrijkste Belgische collecties. Anderzijds volgt dit ook uit het doorgedreven onderzoek van de voorbije jaren. Als organisator van dit jaarlijkse colloquium bouwt M nog meer zijn rol als referentie voor het vakdomein uit. Zo stimuleren we internationaal onderzoek en krijgt middeleeuwse beeldhouwkunst de plek die het verdient binnen de kunstgeschiedenis.

Editie 2018

M lanceert bij deze ook al de nieuwe locatie voor het colloquium in 2018. Dan is het Museum Catharijneconvent in Utrecht gastheer voor alle internationale experts. Het thema en de oproep voor sprekers zal in het voorjaar van 2018 bekend gemaakt worden.

Meer informatie: www.ards.be

Denise Vandevoort

Voorzitter M-Museum Leuven

Marjan Debaene

Diensthoofd collecties, M-Museum Leuven

Peter Carpreau

Conservator - Afdelingshoofd Oude Kunst, M-Museum Leuven

Veerle Ausloos

Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be