M brengt een solotentoonstelling van Vincent Geyskens

M brengt een solotentoonstelling van Vincent Geyskens

28.05.2021 - 05.09.2021

Vanaf 28 mei 2021 presenteert M Leuven een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Vincent Geyskens die verschillende reeksen en soorten werken van de afgelopen tien jaar samenbrengt, aangevuld met een aantal oudere referentiewerken.

De tentoonstelling vertrekt van de vraag ‘wat betekent schilderkunst vandaag nog?’ Als we naar beelden kijken, zoeken we naar een aanknopingspunt met onze leefwereld, met de werkelijkheid die we kennen. Geyskens speelt met die verwachtingen rond beelden en schilderkunst: wat betekenen beelden voor ons, welke rol spelen dragers en verf in hoe we een beeld lezen en analyseren, welke linken leggen we met beelden die we tegenkomen in het dagelijkse leven?

“Ik probeer al schilderend van beelden en concepten weg te gaan, om zo openingen te vinden. Schilderen is voor mij in de eerste plaats niet gericht op laten zien, maar op het zien an sich. (…) Dat schilderende zien mag je niet herleiden tot het louter visuele. Het gaat niet enkel over de waarneming, maar ook en altijd over de gewaarwording. Daarin onderscheidt de schilderkunst zich mijns inziens van andere visuele media. Je schildert niet met je oog, maar met je hele lichaam. In het schilderproces, bij het schilderen, staan het lichaam en de materie centraal. Het gaat om een lichamelijk begrijpen van de materialiteit van de dingen. Het zien staat niet los van bijvoorbeeld de tastzin of het gehoor. Je schildert hoe iets voelt, hoe iets klinkt. Het is een aanvoelen van wat gezien wordt."

— Vincent Geyskens

M toont zowel collages, schetsen, schilderijen op doek als beschilderde reeksen kaders en legt zo verbanden tussen verschillende benaderingen van schilderkunst. Beschilderde kaderreeksen, met publiciteitsframes als drager, vormen de ruggengraat van de tentoonstelling. Geyskens creëert door de opeenvolging van kaders een zeker ritme. De kunstenaar brengt hierop grote kleurvlakken aan, afgewisseld met lege gedeeltes die een doorkijk op de achterliggende muur geven.

Deze tentoonstelling brengt een uitgebreid zicht op Vincent Geyskens boeiende schilderspraktijk van de afgelopen tien-vijftien jaar. Uiteenlopende werken en reeksen schilderijen komen samen doorheen de verschillende zalen. Niet als een helder of chronologisch overzicht, maar met tal van linken, open verbanden, overeenkomsten en verschillen. De kijker wordt uitgedaagd om zowel aan de afzonderlijke schilderijen als aan de opeenvolging van de kunstwerken in M betekenis te geven.

— Curator Eva Wittocx

De tentoonstelling toont ook een selectie van Vincent Geyskens’ talrijke tekenboeken vol vluchtige schetsen naar de natuur die hij maakte bij zijn vele wandelingen. Deze landschapstekeningen tonen hoe hij met enkele potloodstroken zijn waarnemingen zichtbaar probeert te maken. In M wordt een connectie gemaakt tussen de werken van Geyskens met een aantal werken van Alfred Delaunois (1877-1941) uit de collectie van M. Delaunois was namelijk een schilder die in zijn ruwe tekeningen ook textuur en materie centraal stelde.

"M is altijd een plek geweest waar oud en nieuw samenkomen. Op het eerste zicht zijn er weinig overeenkomsten tussen Alfred Delaunois  en Vincent Geyskens. Maar als je meer te weten komt over beide kunstenaars, zie je de overeenkomsten. Deze tentoonstelling is een uitstekend voorbeeld van waar M Leuven voor staat.”

— Schepen van cultuur Denise Vandevoort

Tegelijk met deze solotentoonstelling, opent M ook een collectiepresentatie genaamd ‘De Tien’.

Tien kandidaten selecteerden samen tien kunstwerken die de basis vormen van een nieuwe collectiepresentatie. Het hele traject werd opgebouwd als een groot, experimenteel-digitaal spel. Per gespeeld spel werden er punten verdiend, die de proefkonijnen moesten inzetten om hun favoriet kunstwerk in de tentoonstelling te krijgen. Elke sessie werd afgesloten met een stemming waardoor er telkens kunstwerken afvielen en tenslotte tien over bleven.

Deze tentoonstelling wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de M-cenassen via M-LIFE en verloopt in samenwerking met Cera.

Voor meer informatie zie: https://www.mleuven.be/de-tien.

Contacteer ons
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium