M brengt een solotentoonstelling van Alexis Gautier

M brengt een solotentoonstelling van Alexis Gautier

L’Heure de la Soupe

Alexis Gautier kiest in zijn artistieke praktijk vaak voor een collectieve aanpak. Vanuit een interesse in de manieren waarop mensen of dingen met elkaar verbonden zijn, creëert hij een oeuvre met wisselende hoofdrolspelers. In M Leuven verkent Alexis Gautier de grenzen en dubbelzinnigheden tussen feit en fictie, vrijheid en het loslaten van de totale controle over zijn eigen werk. De tentoonstellingsruimte zou je kunnen zien als een filmset waarin een verzameling nieuwe werken wordt gepresenteerd die geboren zijn uit een collectieve fictie. 

“Voor M ligt de focus heel sterk op het ondersteunen van kunstenaars in de ontwikkeling van hun praktijk. Alexis Gautier toonde zijn werk eerder in de groepstentoonstelling ‘The Constant Glitch’, nu krijgt hij bij M de kans om een solotentoonstelling te brengen,” vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. 

Co-auteurs

Het creatieve proces van Alexis Gautier verloopt deels toevallig, waarbij ideeën en objecten voortkomen uit de medewerking van verschillende co-auteurs, die protagonisten worden in de tentoonstelling.

Eva Wittocx, curator hedendaagse kunst bij M, voegt toe: “Alexis Gautier brengt in M een zeer grote groep nieuw geproduceerde werken, inclusief werk op maat van de M-ruimte en een grote sculptuur op het dakterras. Voor deze tentoonstelling werkte hij samen met andere kunstenaars, ambachtslieden,  personen die ook de naam Alexis Gautier dragen en de publieksbegeleiders van M.”

Parallel aan de tentoonstelling publiceren M, CIAP Genk en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen een nieuw boek, vormgegeven door Nico Dockx.

De tentoonstelling is een samenwerking met hedendaags kunstplatform CIAP Genk en is tot stand gekomen met de steun van de Franse Ambassade in Brussel (in het kader van Extra) en machinefabrikant LVD Group.

Voor meer informatie en tickets: mleuven.be/nl/alexis-gautier

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium