M brengt dit najaar een grote solotentoonstelling van Thomas Demand

M brengt dit najaar een grote solotentoonstelling van Thomas Demand

09.10.2020 - 18.04.2021

Vanaf 9 oktober 2020 presenteert M Leuven 'HOUSE OF CARD', een grote solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Demand met bijdragen van Arno Brandlhuber, Martin Boyce, Caruso St John en Rirkrit Tiravanija. De tentoonstelling plaatst architectuur voor het eerst expliciet in relatie tot Demands praktijk.

'HOUSE OF CARD' biedt een overzicht van zijn uiteenlopende benaderingen van bouwen uit de afgelopen vijftien jaar. Zo zijn Demands werken rond het model, rond decor of scenografie, maar ook zijn gebouwen onlosmakelijk verbonden met architectuur. Tegelijkertijd toont deze tentoonstelling de verwantschap tussen Demands projecten en die van andere kunstenaars of architecten zoals Martin Boyce, Arno Brandlhuber, Caruso St John en Rirkrit Tiravanija.

De titel 'HOUSE OF CARD' duidt op de precariteit van Demands praktijk als bouwer. Waar architectuur doorgaans rijmt met duurzaamheid, zoekt Demand eerder de grenzen op van het fragiele en het vluchtige, zoals in zijn gebruik van papier en karton.

Fotografie
Het werk van Thomas Demand (1964) beweegt zich tussen fictie en realiteit. Hoewel hij opgeleid is als beeldhouwer, realiseert Demand voornamelijk foto’s die zijn levensgrote maquettes uit gekleurd papier en karton vastleggen. Door de papieren constructies te vernietigen eens de foto genomen is, wordt hun enige bestaansreden het uiteindelijke fotobeeld.

Demands werk is gebaseerd op historische of hedendaagse beelden die hij vindt in de media, in boeken of online. Door zorgvuldig geconstrueerde foto’s te maken op basis van zelfgemaakte modellen, bouwt hij met zijn composities bewust een afstand in ten opzichte van de beelden die ze weergeven.

Model Studies
De kern van de tentoonstelling is Demands reeks ‘Model Studies’, die nauw verbonden is met het werk van andere invloedrijke kunstenaars, architecten en ontwerpers. In drie zalen is zijn reeks 'Model Studies' (2011 – vandaag) te zien, waarin het concept van het model centraal staat. In 'Model Studies' neemt Demand afstand van zijn gewoonlijke praktijk. Zo fotografeert hij voor het eerst niet zijn eigen zelfgebouwde schaalmodellen, maar die van andere kunstenaars, architecten en (mode)ontwerpers zoals John Lautner, SANAA (Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa), Hans Hollein en Azzedine Alaïa. Dit resulteert in beeldenreeksen die abstract zijn en resoluut tactiel door de uitgesproken texturen en materialen die hij in beeld brengt. In M is onder meer de eerste reeks 'Model Studies' op basis van het werk van John Lautner samen te zien met de sculptuur 'Do Words Have Voices' (2011) van de Britse kunstenaar Martin Boyce.

Zelden getoonde projecten
Naast deze reeks biedt de tentoonstelling een overzicht van Thomas Demands architectuurinteresse en -engagement van de laatste vijftien jaar. De expositie bevat zelden getoonde projecten zoals 'Black Label' uit 2009 (dat ook een rol speelt in Rirkrit Tiravanija’s 'untitled 2013 (thomas demands here)', eveneens te zien in M), 'Embassy' uit 2007 (een samenwerking met de Duitse architect Arno Brandlhuber), 'Nagelhaus' uit 2010 (een niet-gerealiseerd project in samenwerking met Caruso St John voor de publieke ruimte in Zürich, Zwitserland) en de Kvadrat-paviljoenen uit 2020 (drie gebouwen in Denemarken die Thomas Demand heeft ontworpen en die momenteel in constructie zijn).

Nieuwe monografie
Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een nieuwe monografie over het werk van Thomas Demand. Die wordt uitgegeven door M Leuven en MACK London, in een vormgeving van Julie Peeters. Het boek bevat essays van Maristella Casciato & Emily Pugh, Aude-Line Dulière, Karen Van Godtsenhoven, Valerie Verhack en Adam Caruso, en een gesprek tussen Thomas Demand, Hal Foster en David Chipperfield. Daarnaast realiseerden Martin Boyce, Arno Brandlhuber en Rirkrit Tiravanija visuele bijdragen voor het boek.

Over Thomas Demand
Thomas Demands werk was te zien in heel wat solotentoonstellingen, onder meer in het Museum of Modern Art in New York, de Neue Nationalgalerie in Berlijn en de Fondazione Prada in Venetië en Milaan. Hij vertegenwoordigde Duitsland op de Biënnale van São Paulo. Hij woont en werkt in Berlijn.

Curator: Valerie Verhack

Persdossier HOUSE OF CARD NL_persdossier_Thomas_Demand.pdf - 1 MB

Vanwege corona is er geen fysieke opening, maar een online gesprek (Engels) tussen Demand en curator Valerie Verhack op donderdag 8 oktober, dat live wordt uitgezonden via Facebook.

Met vragen over de tentoonstelling en aanvragen voor extra beeldmateriaal of interviews met de curator of de kunstenaar, kan je terecht bij persm@mleuven.be.

www.mleuven.be/demand

 

 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium