M & STUK lokken meer dan 2500 bezoekers met Playground Festival

M & STUK lokken meer dan 2500 bezoekers met Playground Festival

Bekijk de aftermovie onderaan!

De twaalfde editie van Playground Festival bracht maar liefst 2621 live art-liefhebbers op de been. Het gevarieerde programma viel in de smaak bij de bezoekers én bij de internationale vakpers.


“Playground is uitgegroeid tot één van de belangrijkste performance festivals in Europa, van het type Performa New York, met tal van performance kunstenaars die er op dit moment toe doen.” - Metropolis M


Internationale klepper Naufus Ramírez-Figueroa, eerder te zien in Tate Modern, mocht de spits afbijten met een soloperformance in M. Hij riep met een intrigerende tocht doorheen het museum zowel speelse folklore als pijnlijke actualiteit op.    

Clédat & Petitpierre brachten Saint-Tropez heel even naar Leuven met hun aaibare Baigneurs in gestreepte badpakken. De Grieks-Belgische kunstenares Eleni Kamma blies de middeleeuwse processiereuzin Megera nieuw leven in tijdens een wandeling door de collectie van M, die ze met een selfiestick livestreamde.

STUK

In STUK staken de dames van buren Beyoncé naar de kroon met het beklijvende Blue Skies Forever. Het kunstenaarsduo liet het een archetypische vrouwbeeld na het andere los op een uitverkochte zaal, en het publiek smulde van zoveel energieke experimenteerdrift. 

Ook met The Seed Eaters van Emily Mast was het smullen geblazen. De Californische choreografe bracht 7 Leuvense gelegenheidsacteurs samen op de scène voor een reeks geïmproviseerde performances, die eindigden met taart voor iedereen. Tot slot een speciale vermelding voor Clédat & Petitpierre, die zich met Les Songes d'Antoine aan een performance voor kinderen waagden.

De curatoren

"Er wordt momenteel ontzettend veel interessant werk gemaakt op het snijvlak van beeldende kunst en podium", aldus Steven Vandervelden, curator (STUK). "Onze longlist voor de volgende editie van Playground is al erg goed gevuld."

Eva Wittocx, curator (M): “De afgelopen editie van Playground was op verschillende vlakken succesvol. Een aantal kunstenaars vertrokken van de M-collectie om een nieuw werk te maken of ermee in dialoog te treden, wat een bijzondere combinatie opleverde. Ook de Kinderkunstendag bracht een uniek publiek in contact met performance kunst vandaag.”

Kunstenaars

Grace Schwindt (DE) * buren (BE) * Naufus Ramírez-Figueroa (GTM) * Diederik Peeters (BE) & special guests Michael Portnoy (US) & Benjamin Seror (FR) * Emily Mast (US) i.s.m. Rachel Kauder Nalebuff (US) * Eleni Kamma (GR) * Oriol Vilanova (ES) * Evelien Cammaert & Joris Perdieus (BE) * fieldworks (NO/JP/BE) * Clédat & Petitpierre (FR) * Vasco Araújo (PT) * Laure Prouvost (FR)

Hieronder kan je nog even de sfeer van Playground 2018 opsnuiven. Tot volgend jaar!

 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium