Liveoptredens, bewegende installaties en een parade met Venusbeelden

M Leuven en STUK openen een nieuwe editie van Live Arts Festival Playground

Vanaf 17 november tot en met 20 november organiseren M Leuven en STUK voor de 16de keer het Live Arts Festival Playground. Het festival is dé plek voor kunstenaars die zich niet binden aan één discipline, maar graag willen experimenteren. Dit jaar is het STUK gesloten voor renovatie, daarom gaan de bijzondere performances en installaties door in de zalen van M en zal er een parade met Venusbeelden rondtrekken in het centrum van Leuven.

Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M, vertelt: “Playground is een plaats voor nationale en internationale kunstenaars om te experimenteren en out of the box ​ te denken. Deze editie is voor mij extra bijzonder, het is de laatste keer als schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. Naast meelopen zal ik ook scanderen in de parade op zaterdagvoormiddag.”

Lore Boon, diensthoofd tentoonstellingen en co-curator van Playground, gaat verder: ​ “In zowel het theater als in de beeldende kunsten gebruiken kunstenaars hun eigen codes. Tijdens Playground vragen we kunstenaars deze uit te dagen en buiten hun comfortzone te treden in deze figuurlijke speeltuin. Op het programma staan premières en unieke performances die voor de eerste keer in België getoond zullen worden. Darius Dolatyari-Dolatdoust ziet een kostuum als partituur en laat meerdere performers via dit kostuum hun eigen lichaam en hun bewegingen anders ervaren. Evelien Cammaert vertaalt fotografische landschappen naar een live-installatie met beeld en geluid, Peter Morrens brengt dan weer een installatie genaamd ‘PRTXT.’”

“Het STUK toont dit jaar een bijzondere parade van het kunstenaarsduo Clédat en Petitpierre. De ‘Venus Parade’ is een eerbetoon aan de paleolithische ‘Venussen’, heel kleine vrouwenbeeldjes met volumineuze lichaamsdelen. Het kunstenaarsduo brengt hiermee ode aan vrouwelijkheid, moederschap, en seksualiteit. Er zullen zes Venusbeelden rondgedragen worden door het centrum van Leuven onder muzikale begeleiding van een koor, muzikanten en slam poetry. We zoeken trouwens nog vrijwilligers om de beelden te dragen, wie zich geroepen voelt kan zich nog inschrijven”, vult Steven Vandervelden, algemeen en artistiek directeur bij STUK en co-curator Playground aan.

Praktische info

Graag meedoen aan de parade? Dat kan, vul hier het formulier in. De ‘Venus Parade’ doorheen Leuven start op het Ladeuzeplein om 11u30 en eindigt om 12u30 in de tuin van M Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven.

Meer info en tickets op ​ www.playgroundfestival.be. Je hebt toegang tot alle performances, installaties en activaties met een toegangsticket voor M. Voor sommige voorstellingen is reserveren aanbevolen.

Playground is een samenwerking tussen M Leuven en het STUK.

Curatoren: Eva Wittocx, Lore Boon (M Leuven) en Steven Vandervelden (STUK).

 

De (inter)nationale performances en installaties

Glowachrome Garden | Evelien Cammaert | Première | Activaties op 17, 18 en 19.11 in M

Evelien Cammaert nodigt uit om haar ‘Glowachrome Garden’ te ontdekken. In een donkere ruimte komen een diavoorstelling, performance en geluiden samen terwijl de scenografie langzaam maar constant in verandering is. Lees meer.

Echo’s Bones/Were Turned to Stone | Ana Torfs | Doorlopende installatie in M

In ‘Echo’s Bones/Were Turned to Stone’ liggen bezoekers met een koptelefoon op een handgeknoopt wollen tapijt dat door Ana Torfs ontworpen werd. Een vrouwelijk personage lijkt haar gedachten te ordenen in een reeks van eindeloze associaties. Lees meer.

Forme(s) de vie | Éric Minh Cuong Castaing | Doorlopende installatie in M

Éric Minh Cuong Castaing bedenkt choreografische situaties die aangepast zijn aan de lichamen van mensen die hun mobiliteit verliezen, ten gevolge van een beroerte of neurodegeneratieve ziektes. Met hun eigen lichaam ondersteunen dansers mensen voor wie mobiliteit een probleem is geworden. Lees meer.

The Hand, the Eye and It | Hedwig Houben | Doorlopende installatie in M

De installatie van Hedwig Houben genaamd ‘The Hand, the Eye and It’ is zowel een sculptuur, als de opname van een lecture-performance waarin de sculptuur een centrale rol speelt. Hedwig Houben beschrijft hier de complexe relaties die spelen bij de creatie van een werk. Lees meer.

Each Moment Presents What Happens | Johanna Billing | Doorlopend in M

In haar films verkent Johanna Billing de evolutie van onze maatschappij via de interactie tussen mensen, waarbij ze de uitwisseling soms ensceneert. Haar project ‘Each Moment Presents What Happens’ herinterpreteert de eerste bekende happening in Black Mountain College in de VS: Untitled Event (Theatre piece number 1, 1952) van John Cage. Lees meer.

LaBOLA en Mariachi 17 | La Ribot | Voorstellingen op 18 en 19.11 en doorlopend in M

Naast ‘LaBOLA’ van La Ribot, een performance waarin drie performers wisselen van kleding en objecten in nauwe relatie met het publiek, wordt ook het videokunstwerk ‘Mariachi 17’ getoond in M. Het werk werd gecreëerd door La Ribot voor haar choreografie ‘llámame mariachi’ en sluit aan bij haar onderzoek naar choreografie en video, dat in 2000 van start ging. Lees meer.

I become them | Darius Dolatyari-Dolatdoust | Belgische première | Performances op 17 en 18.11 in M

Kunstenaar Darius Dolatyari-Dolatdoust benadert het kostuum als een partituur, die de performer een nieuwe zintuiglijke waarneming van zijn lichaam bezorgt: nieuwe mogelijkheden om te bewegen, om uit te breiden, om te metamorfoseren, wat uiteindelijk resulteert in nieuwe verhalen rond het lichaam. Lees meer.

Let your body do all the talking #1 | Ruta Butkute | Activaties op 17, 18, 19 en 20.11 in M

De installatie ‘Let your body do all the talking #1’ bestaat uit sculpturen geactiveerd door performer Yurie Umamoto of, in haar afwezigheid, door het publiek. Lees meer.

Time is doing | Esther Kläs en Gustavo Gomes | Performance op 17, 18, 19 en 20.11 in M

Esther Kläs en Gustavo Gomes onderzoeken in hun performances de thema's genot, opschorting en vooral ook tijd, een derde personage in hun werk. Lees meer.

PRTXT | Peter Morrens | Première | Performance op 19 en 20.11 in M

‘PRTXT.’ is een performance in een beeldende installatie, die het kijken versterkt, met doorlopend visuele impulsen en afwisselend intiemere momenten. De kritische kijk van kunstenaar Peter Morrens op onze tijd krijgt vorm in een improvisatorisch en humoristisch spel. Lees meer.

Venus Parade | Clédat en Petitpierre | Belgische première | Stoet doorheen Leuven centrum

De ‘Venus Parade’ is een unieke optocht in de publieke ruimte die de eigenschappen van een processie, hedendaagse sculpturen en Venusbeeldjes uit het paleolithicum naadloos samenbrengt tot een vrolijke ode aan vrouwelijkheid. Lees meer.

Denise Vandevoort

Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Frank Geypens

Communicatie, STUK

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be