Live performances, een levende lobby, het bodybuilden bevraagd en een duet met een steen

M Leuven en STUK maken zich op voor een nieuwe editie van live arts festival Playground

Van 16.11 tot en met 19.11.23 slaan M Leuven en STUK voor de 17e keer de handen in elkaar voor het live arts festival Playground. Uniek in zijn soort, biedt dit festival een platform voor internationale kunstenaars die zich bewegen op het raakvlak tussen podium en beeldende kunst. Dat zorgt voor een karakteristiek programma dat soms uitdagend, soms grappig, maar altijd spannend is. Deze editie vindt weer volwaardig plaats in de twee huizen: in M en in het vernieuwde STUK. Laat je gedurende vier dagen onderdompelen in de speelse wereld van de Playground-kunstenaars. Bekijk het volledige programma op playgroundfestival.be.

Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M, vertelt: “Playground vormt al 17 jaar een uitstekend podium voor kunstenaars die verschillende disciplines met elkaar combineren. M en STUK komen ook dit jaar met een programma dat vol verrassingen zit, en bewijzen zo opnieuw dat ze open staan voor experiment en reflectie. Een aantal van de performances zijn interactief, zoals die van Ariane Loze en Elize Charcosset. Als bezoeker hoef je dus zeker niet aan de zijlijn te blijven staan: je komt veel dichter bij de kunstenaars en speelt met hen mee, zoals op een echte playground.”

Eva Wittocx, Afdelingshoofd Hedendaagse Kunst bij M en co-curator van Playground, gaat verder: “M en STUK schetsen een beeld van het huidige live arts-landschap, in al zijn diversiteit. De kunstenaars die deelnemen brengen totaal uiteenlopende performances, elk met een compleet andere focus. Uit eigen regio programmeerden we bijvoorbeeld Judith Van Oeckel, die op zoek ging naar manieren om een tastbare artistieke praktijk als dans te conserveren. Dimitri Vangrunderbeek legt tijdens Playground dan weer een tapijt van wit zand en gele zavel aan in de lobby van M. Voor het oog van de bezoeker ontstaat een landschap, dat geactiveerd, verstoord en uiteindelijk afgebroken wordt. Van choreografe en danseres Meg Stuart tonen we zowel vier films uit 2020 als haar nieuwe film 'Shelf Life' (2023) in Belgische première.”

Steven Vandervelden, algemeen en artistiek directeur bij STUK en co-curator van Playground vult aan: “Playground is een vrijplaats voor kunstenaars die de bewandelde paden verlaten. Je ziet er artistiek werk dat niet altijd even gemakkelijk een podium vindt. Dit jaar vinden verspreid over de vier dagen van het festival zowel in STUK als in M een aantal Belgische premières plaats. Van de Portugese kunstenaar Luísa Saraiva bijvoorbeeld, met haar performance rond zang en vrouwelijkheid. Ook THING van Charlotte Bouckaert, een installatie in beweging, een choreografie van banale voorwerpen en een lichaam, wordt tijdens Playground voor het eerst opgevoerd.”

Dit jaar maakt ook een symposium over de zorg voor kunstenaar, maker, performer, publiek en participant deel uit van het Playground-programma. Op 17.11 zoomt een groep internationale curatoren, programmatoren en kunstenaars tijdens twee rondetafelgesprekken in op de wisselwerking tussen performance, beeldende kunstinstellingen en musea. Aan deze (Engelstalige) gesprekken neemt onder meer Rosalie Doubal deel, senior curator international art van het Tate Modern in Londen, en de Amerikaanse kunstenaar Emily Mast, wiens voorstelling ‘IFIF’ tijdens Playground in M een Belgische première krijgt. Het eerste rondetafelgesprek, ‘Lost and found in translation’, zoomt in op de verschillen, overeenkomsten en kruisbestuivingen tussen verschillende disciplines. Het tweede rondetafelgesprek, ‘Caring for bodies’, onderzoekt het verschil tussen de omgang met mensen t.o.v. kunstwerken in een museum. Inschrijven is verplicht.

Alle kunstenaars op het programma

Judith Van Oeckel, Alice Theobald, Jivan van der Ende, Elize Charcosset, Meg Stuart, Wim De Pauw, Manuel Groothuysen & Diane Mahín, Ariane Loze, Emily Mast, Agnès Geoffray, Domingo, Catleen Van Langendonck, buren (Oshin Albrecht & Melissa Mabesoone), Luísa Saraiva, Dimitri Vangrunderbeek, Charlotte Bouckaert, Espen Hjort & Mees Borgman

 

Een greep uit het programma

Luísa Saraiva - Tirana

Tirana is een meeslepende geluidschoreografie die de fysieke aspecten van zingen, de lucht in een lichaam en de grenzen van de vrouwenstem verkent. Luísa Saraiva stelt genderkwesties aan de kaak via de productie en de interpretatie van geluid. Inspiratie vond de kunstenaar bij Portugese volksliederen en het vrouwelijk polyfonisch repertoire. Het resultaat is een bijzonder fysieke ervaring.

STUK Labozaal | performance | Belgische première

Emily Mast - IFIF

Tijdens de lockdown bedacht Emily Mast een methode om grenzen rond toe- en instemming te kaderen aan de hand van onder meer hypnose, tantra, beweging en emotionele afstemming. Op Playground presenteert ze IFIF, een seculier groepsritueel in de vorm van een spel dat gebruik maakt van toeval, dans en trance.

M zaal 1.F | performance | Belgische première

 

buren - shoe/farm

Voor shoe/farm onderzoekt buren opnieuw sociale rollen en machtsverhoudingen. Deze keer vertrekken ze vanuit hun eigen roots: een boerderij in Zeeuws-Vlaanderen en een schoenenwinkel aan de Belgische kust. Hun persoonlijke beleving koppelen ze aan ruimere maatschappelijke vraagstukken rond productieprocessen, arbeidscondities en consumentisme.

STUK Studio | performance

 

Jivan van der Ende - Oefeningen in de scenografie

Wat is de plaats van het gespierde lichaam in de patriarchale maatschappij? Dat onderzoekt Jivan van der Ende in deze performance. Sinds 2021 werkt ze samen met bodybuilders om een dialoog te creëren tussen hen en haar queer zelf. Met dit project onderzoekt ze hoe de kapitalistische maatschappij en haar instituten het lichaam als handelswaar zien. Ze projecteren angst en een onderdrukkend seksisme.

M zaal 1.E | installatie | performance

 

Espen Hjort & Mees Borgman/Landmarks - Stonework

Stonework is een fysiek en muzikaal duet tussen performer Mees Borgman en een steen uit het berggebied Hallingskarvet in Noorwegen. De performance is een zoektocht naar een radicale gelijkwaardigheid tussen mens en steen. Hoe communiceer je met een steen? Wat kunnen wij voor de steen betekenen? En welke herinneringen of fantasieën heeft een steen?

STUK Labozaal | performance | Belgische première

Judith Van Oeckel - All She Wants to Do Is Dance

Door chronische migraine kan de Leuvense Judith Van Oeckel niet meer als uitvoerend danser werken. Binnen haar praktijk onderzoekt ze de beperkingen van haar lichaam evenals manieren om haar bewegingen te bewaren. Ze creëert, filmt en schrijft korte micro-choreografieën uit, die op hun beurt weer verworven of doorgegeven kunnen worden.

M zaal 1.C | installatie | performance

 

Praktische info

Playground

16.11 > 19.11.23

M Leuven - L. Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven

STUK - Naamsestraat 96, 3000 Leuven

Meer info op ​ www.playgroundfestival.be.

In M heb je toegang tot alle performances en installaties met een toegangsticket voor M, in STUK reserveer je per performance.

 

Playground is een samenwerking tussen M Leuven en het STUK.

Curatoren: Eva Wittocx, Lore Boon (M Leuven) en Steven Vandervelden (STUK).

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Neem contact op met

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be