Leuvense studenten zijn curator van ‘Waanzin’ in M

Leuvense studenten zijn curator van ‘Waanzin’ in M

Vanaf 15 maart stellen tien Leuvense studenten Waanzin voor in M – Museum Leuven. Na de eerste succesvolle editie vertrouwt M opnieuw een museumzaal toe aan het publiek. Tien student-curatoren kozen ‘Waanzin’ als thema en doken in oude en hedendaagse kunst van de M-collectie. De collectiepresentatie loopt nog tot en met 24 januari 2021.

Student als curator

Vorig jaar selecteerde M studenten Annelies Raes, Flavie Lindemans, Sarah Geerts, Tine Vermeire, Camille Meuleman, Wannes Van Ingelgehem, Jacob Vermeulen, Margot Blomme, Margot Delaet en Stéphanie Lamaire. Deze jongeren namen onder begeleiding van M de rol van curator op. Samen bepaalden ze het thema, bogen ze zich over de 52.000 stukken van de M-collectie, gaven hun interpretatie aan de gekozen werken en brainstormden over de scenografie.

De keuze viel op het thema ‘Waanzin’. “Nog al te vaak wordt 'waanzin' negatief geïnterpreteerd, terwijl je het vanuit een veel breder perspectief kan bekijken”, aldus Margot (22). De student-curatoren nemen bezoekers mee op een zoektocht naar de zin van waanzin en de waanzin in elk van ons. Neem ‘zoektocht’ gerust letterlijk. Ze leiden de bezoeker door een doolhof uit verrassende werken gaande van een 17de-eeuws schilderij over een 19de-eeuws gipsen beeld van Jef Lambeaux en hedendaags videowerk van David Claerbout tot een maquette van Dirk Zoete. 

De jonge curatoren tonen hun verfrissende blik op de verzameling kunstwerken. “We hopen dat de tentoonstelling een zekere verwondering en verbazing teweegbrengt bij de bezoekers, maar ook dat ze zichzelf erin zullen herkennen. Een bezoek aan de presentatie zal een prikkelende trip worden, maar er worden ook rustpunten ingebouwd om stilte en poëzie in het kijken toe te laten”, zegt Camille (23). 

Co-creatie

M – Museum Leuven vertrouwt tweejaarlijks een museumzaal toe aan het publiek. Door co-creatie brengt M de gemeenschap, kunstwerken en kunstenaars dichter bij elkaar. 

Deze collectiepresentatie kwam tot stand met werken uit de Cera-collectie. Met de steun van M-LIFE, het fonds van M dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

Praktische informatie

Waanzin. Students at M
15.03.2019 – 24.01.21
www.mleuven.be/waanzin 

Vernissage

Donderdag 14 maart om 20.00 uur
M – Museum Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven

Persvragen of een bezoek brengen?

Een persbezoek in de aanwezigheid van een (van de) student-curator(en) is mogelijk op aanvraag. Neem voor alle (pers)vragen gerust contact op met Philippe Mertens.
T: +32 (0) 476 50 72 61 
M: philippe.mertens@mleuven.be

 

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort Voorzitter, M – Museum Leuven
Philippe Mertens Pers en communicatie, M – Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M – Museum Leuven
Philippe Mertens Pers en communicatie, M – Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium