Laatste kans om Het Laatste Avondmaal en andere kunstschatten van Leuvense Sint-Pieterskerk te bewonderen

Wie Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts of andere kunstschatten van de Leuvense Sint-Pieterskerk dit jaar nog wil bewonderen, moet snel zijn. Vanaf maandag 9 september verhuizen de Vlaamse topstukken namelijk naar het koor van de kerk dat gedurende een half jaar wordt afgesloten voor bezoekers. Vanaf 7 maart 2020 zijn de werken opnieuw te bekijken als onderdeel van het prestigieuze project rond Vlaamse Meester Dieric Bouts. Bezoekers worden ondergedompeld in de wereld van Leuven, Vlaams-Brabant en de Vlaamse topwerken via de pas uitgekomen HoloLens 2 van Microsoft – een wereldprimeur.

Gerestaureerd topstuk
Een van de topstukken die even achter gesloten deuren verdwijnt, is De Marteling van de Heilige Erasmus van Dieric Bouts. Op zondag 8 september legt restaurator David Lainé van IPARC de laatste hand aan het drieluik. De restauratie gebeurde in de kerk zelf, en daar is een goede reden voor. Het schilderij verblijft namelijk al eeuwen onder stabiele klimatologische omstandigheden in de Sint-Pieterskerk. Het schilderij aan andere omstandigheden blootstellen was dus te risicovol. Wie niet tot maart 2020 wil wachten om het resultaat van de restauratie te zien, kan op zondag 8 september een laatste kijkje gaan nemen. Tussen 13 en 16 uur kunnen bezoekers restaurator David Lainé uithoren over het restauratieproces van De marteling van de Heilige Erasmus.

Nieuwe expo, innovatieve beleving
De Sint-Pieterskerk is naast Leuvens icoon ook de thuis van verschillende Vlaamse topwerken, in het beheer van M, die 600 jaar geleden speciaal voor de kerk gemaakt werden. Op 7 maart 2020 opent M de permanente expositie ‘Tussen Hemel en Aarde. Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’.

Bezoekers worden via een zinnenprikkelende digitale beleving op de HoloLens 2 of tablet ondergedompeld in de wereld van de kunstschatten en het bruisende leven in Leuven en Vlaams-Brabant van vroeger en nu. Dat museumbezoekers een tentoonstelling door de HoloLens 2 kunnen ervaren, is trouwens een wereldprimeur. De absolute blikvanger van het project wordt Het Laatste Avondmaal van de Vlaamse primitief Dieric Bouts.

Praktisch
Op zondag 8 september kunnen bezoekers tijdens de publieksdag tussen 13 en 16 uur met al hun vragen terecht bij de restaurator David Lainé (IPARC). Die dag is allerlaatste dag om de kunstwerken te bekijken. Vanaf 7 maart 2020 opent de permanente tentoonstelling in de Sint-Pieterskerk ‘Tussen hemel en aard. Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’.
Locatie: Sint-Pieterskerk (Grote Markt 1, 3000 Leuven)

Het Project 'Tussen Hemel en Aarde. Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts' wordt gerealiseerd met de steun van Toerisme Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven

De restauratie van 'De Marteling van de Heilige Erasmus' werd mede mogelijk gemaakt door de schenkers aan M-LIFE, het fonds van M dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

Meer info
www.diericbouts.be

Philippe Mertens, Medewerker Communicatie & Pers M
philippe.mertens@mleuven.be T +32 (0) 476 50 72 61

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium