Kunstwerk maakt Stadspark Leuven en tuintjes Vlamingenstraat tijdelijk één

Adrien Tirtiaux bouwt volop aan sculptuur voor kunstenparcours 'Tracing the Future'

Wat als je het stadspark van Leuven verbindt met de privé-tuinen in de Vlamingenstraat? Ervaar je dit dan als publieke of private ruimte? Die vragen onderzoekt de Belgische kunstenaar Adrien Tirtiaux (°1980) in het Sint-Donatuspark voor het kunstenparcours Tracing the Future. Momenteel is hij er bezig met de opbouw van zijn sculptuur 'Boven de Muur'. Wat nu een stapel van meer dan 500 meter hout is, zal in de komende weken omgevormd worden tot een constructie waarop de bezoeker kan lopen tussen park en stadstuin.

Sinds enkele maanden werkt Adrien Tirtiaux samen met de eigenaars van de tuintjes tussen het stadspark en de Vlamingenstraat, van brainstormen over het ontwerp tot de effectieve realisatie van de constructie. Zo kunnen bewoners een specifiek bouwwerk vragen, zoals een terras, trap of afdak, zelf voorstellen doen maar ook suggesties geven bij de voorontwerpen van Tirtiaux. Nu is de kunstenaar volop bezig met de opbouw van zijn houten sculptuur en is de koer van de conciërgewoning aan de ingang van de Tiensestraat tijdelijk zijn werkatelier. Op 7 september is er om 19u een infoavond in het KADOC (Vlamingenstraat 39). Daar krijgen de bewoners een update van het project en de deelnemers krijgen concrete inlichtingen bij de werken aan hun tuintjes.

Dankzij dit kunstwerk kan je straks wandelen van het stadspark naar één van de tuintjes van de Vlamingenstraat. Of net niet. Sommige delen zijn namelijk speciaal voor bewoners gemaakt en niet publiek toegankelijk, zoals bv. een verhoogd terras of een trap om verbouwingswerken te versnellen. Tirtiaux' sculptuur Boven de Muur doorbreekt zo de grens van het publieke en het private, en daagt het publiek uit stil te staan bij de vraag tot hoeverre zij bereid zijn hun eigendom openbaar te maken voor het algemene goed. Neigen we zo meer naar een utopische samenleving, waar bezit gelijk verdeeld wordt en iedereen de ultieme vrijheid kent, of heeft het net een averechts effect? 

Schepen van cultuur, Denise Vandevoort: 'De sculptuur maakt deel uit van het stadsfestival 500 jaar Utopia. Ik kijk alvast uit naar het eindresultaat. Vanaf 30 september tot 20 november 2016 kan je de sculptuur in het stadspark bewonderen.'

Tracing the Future

De sculptuur van Adrien Tirtiaux maakt deel uit van het kunstenparcours Tracing the Future,  in het kader van het stadsfestival Utopia. In deze tentoonstelling geven zeven kunstenaars op vijf locaties in Leuven hun visie op de wereld vandaag. Yto Barrada, Ursula Biemann & Paulo Tavares, The Otolith Group, Allan Sekula, Martin Le Chevallier en Adrien Tirtiaux tonen zowel het succes als het falen van die utopische zoektocht. Van films, installaties tot fotografie.

Bio Adrien Tirtiaux

Met deze grootschalige publieke sculptuur is Adrien Tirtiaux niet aan zijn proefstuk toe. Voor Bruggen bouwen (2013) creëerde hij in Sint-Niklaas stap per stap een brug die van de ene kant van de straat tot een meter vóór de andere kant reikte, om zelf de finale stap te zetten als performance. In The Great Cut (2012) maakte hij de werkruimte van Stroom (Den Haag) geleidelijk aan 21% kleiner als letterlijke vertaling van hun verlies van 21% aan subsidies, en voor It’s a long way to the sea (2006) dreef Tirtiaux 15 kilometer rond op een Gronings kanaal met een drijvende studio.

Interviews en persvragen

Wil je graag de kunstenaar, curator, schepen van cultuur of de bewoners interviewen? Contacteer dan [email protected].

Praktische informatie

Tracing the Future. Van 30.09.16 >< 20.11.16 op verschillende locaties in Leuven.

Curatoren: Stéphane Symons, Hilde Van Gelder & Eva Wittocx

Organisatie

Tracing the Future is een kunstenparcours georganiseerd in het kader van het stadsfestival 500 jaar Utopia en gerealiseerd door de Commissie Actuele Kunst van de KU Leuven en M-Museum Leuven samen met het Lieven Gevaert Research Centre for Photography, Art and Visual Culture en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte.

Tracing the Future geniet de steun van: vzw KU[N]ST Leuven, Vlaamse Gemeenschap, Swiss Arts Council Pro Helvetia, KADOC, Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Campusservice KU Leuven, M HKA en FWO.

Eva Wittocx

Curator Tracing The Future | Algemeen coördinator, M - Museum Leuven

Denise Vandevoort

Schepen van cultuur Stad Leuven

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be