Kunstenfestival Playground in STUK en M

Kunstenfestival Playground in STUK en M

Van 16 t.e.m. 19 november 2017

Dinsdag 28 november 2017 — Voor het elfde jaar op rij slaan STUK en M de handen in elkaar voor Playground. Van 16 tot en met 19 november krijg je op beide locaties het beste van twee werelden te zien met een mix van podiumkunsten en beeldende kunst. Het kunstenfestival pakt ook dit jaar uit met heel wat (Belgische) premières van o.m. Falke Pisano, Helena Dietrich, Julien Prévieux, Agnès Geoffray, Benjamin Seror, Julian Weber, Fabrice Samyn en Meryem Bayram. Bovendien verschijnt er een publicatie met een overzicht van 10 jaar Playground.

Kunstenfestival Playground

In M staat de Nederlandse Falke Pisano stil bij het onderwerp tijd. Gebaseerd op een kortverhaal van Edgar Allen Poe, neemt ze je mee naar Vondervotteimittiss, een dorp waar het leven beheerst wordt door een torenklok. Cally Spooner runt samen met haar zestien medewerkers een geïmproviseerd bedrijf vanuit de museumzalen. Deze ‘repetitie’ past in het onderzoek van de kunstenares naar connecties tussen sociale en economische organisaties. Is er een missing link in de museumcollectie? In een rondleiding gaat Dominique Guilliot op zoek naar die ruimtes voor verbeelding en vult ze die op met ontbrekende liedjes, grappen, stunts en objecten. Tot slot worden er ook drie korte interpretaties van Guy de Cointets laatste, nooit opgevoerde performance 'The Bridegroom Suites' gebracht.

In STUK stelt Benjamin Seror zijn nieuwe band The Masks voor. In zijn late night show neemt hij je mee naar het LA van de jaren 30. Met aangepaste muziek vertelt hij moordmysteries waarin de bekende filosoof Wittgenstein wordt opgevoerd als detective. Belgisch kunstenaar Fabrice Samyn schotelt op zijn beurt een parcours voor met zeven kleine ‘breath pieces’, waarin de betekenis en de poëzie van de ademhaling zich ontvouwt. In een ander werk van Helena Dietrich vind je kledingstukken die, als je ze aantrekt, je een andere identiteit geven. Voor Playground brengt Agnès Geoffray twee video's samen: Sutures en Suspens and Syncope. Op het kruispunt van fotografie, video en performance zoekt ze de ambivalentie van gebaren en hun dramatische potentieel op.  

Publicatie

Wat is het belang van het medium performance vandaag? Wat zijn de uitdagingen? En welke rol speelt Playground hierin? Die vragen stelden we aan kunstenaars en curatoren die het festival de afgelopen 10 jaren bezochten. Hun reflecties, kan je samen met een dubbelinterview met curatoren Steven Vandervelden (STUK) en Eva Wittocx (M-Museum Leuven), lezen in deze nieuwe publicatie. Een unieke terugblik op 10 jaar Playground, in tekst en beeld.

Volledige programma

Het volledige programma in M en STUK bevat werk van Cécile B. Evans, Helena Dietrich & Janneke Raaphorst, Julien Prévieux, Agnès Geoffray, Benjamin Seror & The Masks, Zhana Ivanova, Falke Pisano, Naufus Ramirez-Figueroa,Cally Spooner, Dominique Guilliot, Julian Weber, buren, Guy de Cointet, Fabrice Samyn, Meryem Bayram.

Onderaan vind je de downloadbare brochure terug met het volledige programma, dat je ook kan raadplegen op www.playgroundfestival.be.

Interviews

In de aanloop naar het festival zijn er kunstenaars aanwezig in STUK of M voor een interview.

Voor meer informatie, interviewaanvragen, perstickets e.a. kan je terecht bij:
M  •  Veerle Ausloos - 016 27 29 38 - veerle.ausloos@leuven.be
STUK  •  Joeri Thiry -  016 320 355 - joeri.thiry@stuk.be

(c) Cécile B. Evans
(c) Dominique Guilliot
(c) Fabrice Samyn
(c) Falke Pisano
(c) Helena Dietrich
(c) Julian Weber
(c) Julien Prévieux. Of Balls, Books and Hats, 2017.
(c) Zhana Ivanova
(c) buren, Blue Skies Forever
Installation view New Museum, New York, 2016. Courtesy the artist and tNew Museum, New York. (c) Photography Jeremiah Wilson
Mime Radio, 2014, Kunstverein Amsterdam (c) Ernst Van Deursen
Suspendue (c) Agnès Geoffray
The Bridegroom by Guy de Cointet, video of a posthumous rehearsal with Tery Arnold (c) Jane Zingale & Tery Arnold, 1984