Kunst voor blinden en slechtzienden

Kunst voor blinden en slechtzienden

Kijken met je vingers tijdens de dag van de toegankelijkheid

Kijken mag, maar aankomen niet. Voor blinden en slechtzienden gooit M – Museum Leuven de nummer één regel van alle musea overboord.  Samen met een gids voelen ze aan de kunstwerken uit onze collectie. Tijdens de week van de toegankelijkheid zetten we de rondleiding voor mensen met deze beperking graag in de kijker. Op zaterdag 12 maart, dag van de toegankelijkheid, is er opnieuw een Rijk der Zinnen gepland.

Als beelden en schilderijen spreken

Blinden en slechtzienden betreden in M een visuele wereld. Om die te ervaren, kunnen ze nauwelijks of geen beroep doen op hun ogen. Daarom verlegt de rondleiding ‘Rijk der Zinnen’ de focus van het kijken naar kunst, naar het voelen, horen en ruiken. Als bezoeker mag je bijvoorbeeld voelen aan de beelden van Constantin Meunier of de wijnfontein van Jef Lambeaux. Zo getuigt Anthony: “Ik ben blind geboren en kan me de dingen niet visueel voorstellen. Wil ik me iets voorstellen, dan zijn de gids, het verhaal en het voelen mijn belangrijkste hulpmiddelen. Beeldhouwwerken zijn voor mij ook makkelijker ‘te bekijken’ dan bijvoorbeeld een schilderij. Daar hangt heel veel af van de verteller.” Ook voor de museumgidsen is deze rondleiding een verrijking. Gids Ann Smets: “Ik geef deze rondleiding ondertussen al enkele jaren. Toch is het elke keer anders. Omdat ik vertrek van hun interesses en vragen, verruimen ze keer op keer de manier waarop ik naar kunst kijk.”

Isabel Lowyck, afdelingshoofd publiekswerking M – Museum Leuven: “Hoe blinden en slechtzienden de wereld bekijken, is betoverend en verrijkt onze blik. Ik vind het dan ook belangrijk dat het museum ook voor hen een plek is waar ze met hun verbeelding aan de slag gaan. Zo zijn de personen met een beperking mee aan zet en dé bondgenoot bij uitstek.”

Toegankelijkheid en samenwerking

Denise Vandevoort, schepen van cultuur Stad Leuven: “Inclusief werken betekent dat je als museum  open, uitnodigend, gastvrij en toegankelijk bent voor iedereen. Dit kan niet zonder sterke partners, ervaringsdeskundigen uit het veld, die dit aanbod mee mogelijk maken. Zonder hun expertise, staan we nergens.”  Zo werkt het museum nauw samen met de adviesraad toegankelijkheid van de stad Leuven. Bovendien breidt M de komende jaren het aanbod voor mensen met een beperking verder uit. Naast blinden en slechtzienden, personen met een mentale beperking en personen met dementie vandaag zullen ook doven en slechthorenden vanaf 2017 een aanbod op maat krijgen.

Praktische informatie

De rondleiding Rijk der Zinnen gaat door op zaterdag 12 maart, van 11:30 tot 13:00. De volgende rondleiding staat gepland op 26 maart, zelfde uur, in de tentoonstelling van Hendrick De Clerck.

Je kan deze rondleiding als journalist bijwonen. Bevestig dan je aanwezigheid via veerle.ausloos@leuven.be.

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium