Jessica Warboys opent eerste Belgische solotentoonstelling in M

Jessica Warboys opent eerste Belgische solotentoonstelling in M

Kunst als schuilplaats

De natuur staat centraal in het oeuvre van Jessica Warboys (1977, Verenigd Koninkrijk). Zon, zee, landschappen of wind laten hun sporen na bij de realisatie van haar werken. Met Glade, haar eerste Belgische solotentoonstelling, brengt ze uitsluitend nieuw werk. Haar creaties definiëren ruimtes of gebeurtenissen, vergelijkbaar met een schuilplaats in een bos.

Sea Paintings (2014)

Jessica Warboys werkt al verschillende jaren aan de reeks Sea Paintings. De zee speelt een doorslaggevende rol in de creatie van deze reeks. Warboys bewerkt grote doeken met pigmenten en drenkt ze daarna in de zee. Het geweld van de branding en de wind doet de rest. De sporen die achterblijven vormen het uiteindelijke schilderij. In M experimenteert ze voor het eerst met een zwart-wit kleurenpalet. Op deze manier brengt ze de schilderijen terug tot het elementaire: een zwarte lijnvoering op een wit vlak.

Shaded wood (2014)

De video Shaded Wood ontstaat na een verblijf in Finnmark (Lapland). In het drogende hout en de tentstructuren uit de film ziet Jessica Warboys een parallel met de stapels hout in haar atelier of de motieven in haar cyanotypes die te zien zijn in de tentoonstelling.  Op een zakelijke, bijna afstandelijke manier registreert ze de sporen van menselijke activiteit in de natuur. De zwart-witte film fascineert, net zoals vroege vormen van cinema, door zijn exotisme of betoverende kracht.

Motion Mesh, Box Painting, Drift Grid & Wood (2014)

Op een meer statische manier dan de video, is ook de cyanotype Motion Mesh een registratie van sporen. In de compositie herken je contouren van andere werken uit de tentoonstelling. Daarnaast krijg je met Box Painting en Drift Grid een evenwichtsoefening tussen schilder-, beeldhouwkunst en textiel te zien. De aaneenschakeling van abstracte schilderijen met geometrische vormen krijgt een sculpturaal karakter in de ruimte.

 

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 12 februari tot 24 mei 2015 in M.

 

Bio

Jessica Warboys woont en werkt tussen Suffolk en Berlijn. Recente solopresentaties van haar werk waren eerder te zien in Spike Island, Bristol (GB), 2013; Kunsthalle Bielefeld, Bielefeld (D), 2012 en Le Crédac, Ivry-sur-Seine (FR), 2011. Ze nam deel aan verschillende internationale groepstentoonstellingen zoals onder andere The Objects, Glasgow Sculpture Studios, Glasgow (GB) in 2013 en dOCUMENTA (13), Kassel (D) in 2012. Later dit jaar heeft ze een solotentoonstelling in Tate St Ives (GB). Haar werk wordt vertegenwoordigd door de Parijse galerie Gaudel de Stampa.

 

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M – Museum Leuven

M – Museum Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M – Museum Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium