Jules brengt bijna 10.000 fans op de been in M – Museum Leuven

Jules, de bekende klaspop was sinds eind oktober 2012 op bezoek in M – Museum Leuven. Een heel seizoen lang had hij zijn eigen kamer in het grote museum. Als ideale gids leidde hij bijna 10.000 peuters, kleuters en hun begeleiders rond in de zalen van de museumcollectie. Afgelopen weekend nam Jules afscheid met een groot feest.
 

'Jules op bezoek in M' is een parcours op maat van de kleinste museumbezoeker. Voor het project sloegen M, Uitgeverij Zwijsen en Annemie Berebrouckx, auteur en illustrator van kinderboeken en 'geestelijke moeder' van Jules, de handen in elkaar.
 
Jonge kinderen tussen 2,5 en 6 jaar kunnen samen met hun gezin of met de klas het museum en haar collectie ontdekken. In klasverband begeleidt een speciale Jules-gids de kinderen. Gezinnen met kleine kinderen krijgen een Jules-kunstenaarskoffer vol opdrachten mee.
 
Zo’n 3.500 peuters en kleuters met begeleidende leerkrachten bezochten het museum in klasverband aan de hand van een speciale Jules-rondleiding. 106 verschillende kleuterscholen boekten in totaal 173 rondleidingen. De Jules-koffer voor gezinnen werd in totaal 1.330 keer ontleend, goed voor een bereik van ruim 5.000 bezoekers. Aan een hele reeks activiteiten rond het Jules-thema namen nog eens zo’n 1.300 fans deel. 

Voor vele van de kleine kinderen was dit hun allereerste museumbezoek:

Mijn eerste museumbezoek dankzij Jules! Het was super. Bedankt. >< Hebe

Leuk museumbezoek achter de rug samen met de koffer van Jules! >< Isolde & Pepijn

Jules, fijn je te leren kennen. Dit was een leuke ontdekkingstocht!  >< Elise

Afgelopen zondag 30 juni nam Jules afscheid van M en zijn vriendjes met een groot feest. Hij werd uitgezwaaid op gepaste wijze: met muziek, lekkers en leuke activiteiten. 

 

Ook na het bezoek van Jules zal M – Museum Leuven blijven inzetten op een sterke kinder- en gezinswerking met speciale aandacht voor de allerkleinsten. Op donderdag 4 juli opent M een nieuwe kinderhoek, Vreemde Vogel Marcel is er de gastheer. Hij biedt in zijn vogelhuisje een plekje aan waar kinderen vanaf 4 jaar kunnen neerstrijken. Filosofeervogel, artistieke vogel of …vogel, er valt voor iedereen wat te beleven. Kinderen kunnen er onder begeleiding altijd binnen fladderen, tijdens de openingsuren van M.

Denise Vandevoort, Schepen van Cultuur Stad Leuven en voorzitter van M – Museum Leuven.

 

M hecht veel belang aan zijn jongste bezoekers met als motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Door op heel jonge leeftijd aan cultuur te doen, zullen peuters en kleuters ook op latere leeftijd makkelijker hun weg vinden naar cultuur. Omdat deze kinderen nog niet zonder begeleiding aan cultuur kunnen deelnemen, oefenen vooral ouders en school een beslissende invloed uit. Met projecten op maat van zijn kleinste bezoekers, hoopt M een steentje bij te dragen tot (latere) cultuurparticipatie.

Mohamed Ridouani, Schepen van Onderwijs Stad Leuven.

Contacteer ons
Annik Altruy M - Museum Leuven
Annik Altruy M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium