Jouw werk in M Leuven?

Open M is terug

Met Open M nodigt M Leuven kunstenaars uit de regio Vlaams-Brabant uit om hun werk tentoon te stellen in het museum. Alle disciplines binnen de beeldende kunsten zijn welkom: van tekenkunst tot performance, van installatie tot digitaal. Deze editie van Open M staat in het teken van het thema ‘zichtbaar/onzichtbaar’. Dit thema speelt ook in M’s nieuwe collectiepresentatie, die tegelijkertijd met Open M de deuren opent, een belangrijke rol.

Open M geeft ruimte aan talent

Nog tot en met zondag 4 februari 2024 kunnen kunstenaars die een link hebben met Vlaams-Brabant zich kandidaat stellen door hun werk in te dienen via de website van M Leuven. Daarna maakt gastcurator Brenda Guesnet uit de inzendingen een selectie. De geselecteerde werken zullen te zien zijn in M van 30 juni tot en met zondag 27 oktober 2024.

Zowel nieuwe creaties als bestaand werk uit de afgelopen 5 jaar worden toegelaten, zolang het beantwoordt aan het vooropgesteld thema, ‘zichtbaar/onzichtbaar’. Het thema kan op uiteenlopende manieren geïnterpreteerd worden: tijdelijke of immateriële kunstwerken, kunstwerken die spelen met de vorm, het licht, de blik van de toeschouwer en de zichtbaarheid van het creatieproces, tot de onzichtbare verhalen en iconografie die achter een werk schuilgaan.

“We leven in een wereld die aanwezigheid boven afwezigheid stelt, helderheid boven het mysterieuze, zichtbaarheid boven het onwaarneembare”, verduidelijkt gastcurator Brenda Guesnet. “De meest transformerende momenten in de kunst vinden echter plaats wanneer kunstenaars zich laten leiden door dat wat niet gezien kan worden, de kijkers iets onverwachts presenteren en tijdens dat proces onze levens verrijken.”

Wie is Brenda Guesnet?

Brenda Guesnet (Bad Soden am Taunus, Duitsland) is sinds 2021 curator en adjunct-directeur bij IKOB - Museum voor Hedendaagse Kunst in Eupen, in de Duitstalige gemeenschap van België. Bij het IKOB heeft ze solotentoonstellingen samengesteld van Marcin Dudek, Kristina Benjocki, CMMC, Arthur Cordier, Alexandra Tretter en Helen Anna Flanagan, evenals groepstentoonstellingen 'All our Yesterdays' en de IKOB - Feminist Art Prize. Ze coördineert ook de publieke en educatieve programma's van het museum.

Deelnemen

Wie wil deelnemen, stuurt ten laatste op zondag 4 februari 2024 om 23:59 online een dossier in. Alle info, het inschrijvingsformulier en het wedstrijdreglement kan je nalezen op www.mleuven.be/open-call-open-m

Open M

Open M vindt sinds 2011 om de twee jaar plaats en heeft telkens een andere focus en gastcurator. In 2024 vindt Open M voor de zevende keer plaats. De afgelopen edities werden onder meer door Melanie Bühler (conservator Frans Hals Museum, Nederland), Flor Bex (kunsthistoricus, curator en kunstenaar) en Ann Cesteleyn (curator en schrijver) gecureerd.

Tentoonstelling ‘Open M’

30.06 > 27.10.2024

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be