Jimmy Robert opent solotentoonstelling in M

Jimmy Robert opent solotentoonstelling in M

A clean line that starts from the shoulder

Jimmy Robert presenteert in zijn eerste Belgische solotentoonstelling een nieuwe totaalinstallatie. In 'A clean line that starts from the shoulder' onderzoekt hij de relatie tussen lijnen, beweging en vorm. Androgynie, beweging en de kwetsbaarheid van het lichaam zijn de centrale thema’s in zijn collages, films en installaties. Dit uit zich onder meer in het gebruik van fragiele materialen zoals zijde en papier.

Alle werken staan op zichzelf, maar deden tegelijkertijd dienst als rekwisiet tijdens zijn performance die eenmalig plaatsvond op de openingsavond. Hij ziet de tentoonstelling en de performance dan ook als complementair. Jimmy Robert: “De beelden en objecten vragen om interactie en de performance kan dan ook beschouwd worden als een soort gestileerde rondleiding die de werken een mogelijke interpretatie geven.”

Jimmy Robert vertrekt vaak vanuit bestaande kunstwerken waar hij betekenislagen aan toevoegt. Voor deze tentoonstelling doet hij dat onder meer met het werk van de Roemeens-Belgische kunstenaar Idel Ianchelevici (1909-1994), de Belgische Lili Dujourie (1941) en de Nederlandse conceptuele kunstenaar Stanley Brouwn (1935). Daarnaast laat hij zich inspireren door citaten uit modebladen uit de jaren ’70, zoals Vogue, die verwijzen naar lijnen, beweging en het lichaam. In de tentoonstelling lopen tekst, beeld en sculptuur in elkaar over. Sinds enige tijd ligt dit aan de basis van Roberts praktijk.

Elk najaar toont M een opkomende kunstenaar wiens beeldend werk raakvlakken heeft met performance naar aanleiding van het Playgroundfestival, een samenwerking tussen M en STUK. Jimmy Robert nam ook deel aan Playground met de première van zijn performance A clean line that starts from the shoulder. Hij nodigde ook twee andere kunstenaars uit naar het festival: Maria Hassabi en Julian Weber.

Bio

Jimmy Robert (1975, Guadeloupe) leeft en werkt in Boekarest (Roemenië). Zijn beeldend werk was eerder te zien in solotentoonstellingen in The Power Plant, Toronto (2013), 1857, Oslo (2013), MCA, Chicago (2012) en Musée du Jeu de Paume, Parijs (2012). Robert bracht zijn performances al tijdens Playground in STUK, Leuven (2008) en recenter in Migros Museum, Zürich (2015), Teatro Ipanema, Rio de Janeiro (2012), Kunsthalle Basel (2011) en South London Gallery, Londen (2010). Zijn werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Diana Stigter in Amsterdam en Tanya Leighton Gallery in Berlijn.

Meer informatie

Jimmy Robert. A clean line that starts from the shoulder. Nog tot 28.02.2016 in M - Museum Leuven.

Onderaan deze pagina vind je meer toelichting bij de verschillende werken van zijn totaalinstallatie.

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium