Jim Campers opent eerste solotentoonstelling in M

Jim Campers opent eerste solotentoonstelling in M

Jonge Antwerpse kunstenaar brengt twee reeksen beelden samen in M

In Forward Escape into the Past brengt Jim Campers (°1990, Antwerpen) twee nieuwe reeksen beelden samen. Tegenculturen uit de jaren '60 en '70, een leven in harmonie met de natuur en jezelf terugtrekken uit de maatschappij, zijn terugkerende thema's in zijn werk.

Reis door tijd en ideologie

De fotografische stijlen van Jim Campers zijn erg uiteenlopend. Terwijl sommige beelden associaties oproepen met wetenschappelijke illustraties of reislogboeken, doen andere beelden dan weer denken aan advertenties of visuele experimenten. De keuze voor een bepaalde beeldende stijl is nooit willekeurig. Zijn beelden zijn het resultaat van uitvoerig onderzoek. Dit speelt een belangrijke rol voor de kunstenaar, zowel bij het benaderen van zijn onderwerpen als bij het kiezen van de locaties voor zijn foto’s. Zo verdiept de Campers zich via underground literatuur of online blogs in erg specifieke onderwerpen.

In zijn tentoonstelling toont Campers beelden uit zijn twee recentste projecten: Let’s kill the moonlight (FC) en Intranaut. Beide reeksen bevinden zich op het snijpunt van nostalgie en visionaire utopie. Terugkerende thema’s zijn het zich terugtrekken uit de maatschappij, een leven in harmonie met de natuur en tegenculturen uit de jaren ’60 en ’70. Vandaar ook de keuze voor de titel Forward Escape into the Past. Deze suggereert een alternatieve toekomst voor de mens ver weg van de technologische vooruitgang, waarin de mens opnieuw verbondenheid zoekt met zijn verleden en de natuur. Jim Campers: “Mijn werk gaat over een toekomstige samenleving, waarin de mens is geëvolueerd naar een primitiever bestaan en waarin het almaar voorwaartse proces van verbetering in onze technologische samenleving is doorbroken. Vandaar ook de titel: 'Forward Escape into the Past'”

Scenografie met hennepblokken

Voor Forward Escape into the Past bedacht Campers een scenografie die bestaat uit wanden in hennepblokken. Dit ongewone bouwmateriaal sluit aan bij thema’s als ecologie, duurzaamheid, technologische vindingrijkheid, een terugkeer naar de natuur: onderwerpen die als een rode draad doorheen de tentoonstelling lopen.

Praktische informatie

Curator: Valerie Verhack
De tentoonstelling Jim Campers. Forward Escape into the Past loopt van 18.05.18 t.e.m. 09.09.18.

De tentoonstelling reist door naar Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Van 15.09.18 t.e.m. 14.10.18

Contacteer ons
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium