Hoe authentiek kan namaak zijn?

M verwelkomt nieuwe resident Lola Daels

Op 11 september start Lola Daels als resident bij M Leuven. Vijf maanden lang krijgt ze haar eigen M-atelier bij Cas-co. Het werk van Lola Daels (°1990, Jette) roept vragen op rond authenticiteit en duurzaamheid. Haar onderzoek focust zich momenteel op in onbruik geraakte imitatietechnieken, die ze heruitvindt en tracht te verduurzamen.

“Elk jaar heet M Leuven twee residenten welkom in Cas-co”, vertelt Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “Zij krijgen de artistieke vrijheid om zich vijf maanden lang ongestoord op hun werk toe te leggen, voorzien van de best mogelijke ondersteuning en begeleiding. Voor een jonge kunstenaar is zo’n residentie van onschatbare waarde.”

“Het werk van Lola Daels was deel van groepstentoonstellingen in onder meer Bozar en Extra City Kunsthal in eigen land, maar ook in het Koreaanse Art Sonje Center Seoul en het Deense Kunsthal Aarhus", zegt Laure Vanrijckeghem, coördinator M-residentie. "Eén van haar sculpturen is momenteel te zien in Middelheim. Als resident bij M krijgt Lola de kans om haar netwerk binnen het Belgische kunstenveld verder uit te breiden.”

Imitatietechnieken

Wat betekent authenticiteit in een geglobaliseerde wereld waarin alles wordt gereproduceerd? Lola Daels vertrekt bij de souvenirs en gevonden voorwerpen die ze verzamelt, objecten met een ambigue verhouding tot authenticiteit. Ze pretenderen uniek te zijn, terwijl ze vaak in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Door deze artefacten te integreren in een andere omgeving, stelt Daels kritische vragen over hun ecologische en sociaal-politieke context en de menselijke impact op de wereld van vandaag.

Tijdens haar onderzoek naar authenticiteit raakte Lola Daels gefascineerd door ambachtelijke, in onbruik geraakte, imitatietechnieken. In de reproductie van natuurfenomenen als marmer en grotten worden vaak vervuilende producten gebruikt. In samenwerking met specialisten onderzoekt ze hedendaagse, alternatieve manieren om het ambacht verder te zetten op een duurzame manier.

Toonmoment

Het resultaat van het onderzoek tijdens Daels residentie zal in het voorjaar van 2024 gepresenteerd worden in M. Meer info volgt.

Meer weten over het concept van de M-residentie?

https://www.mleuven.be/nl/m-residentie

Meer info over M-resident Lola Daels?

https://www.mleuven.be/onderzoek-ondersteuning/kunstenaars-residenties/m-residentie/de-m-residentie-van-lola-daels

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be