Hare Majesteit de Koningin bezoekt 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker' in M Leuven

Op dinsdag 19 december bezocht Hare Majesteit de Koningin ​ 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker' in M Leuven. De overzichtstentoonstelling over de Vlaamse Meester Dieric Bouts is de belangrijkste publiekstrekker van het New Horizons |Dieric Bouts Festival, dat eveneens een groot succes kent.

‘Triptiek met het Laatste Avondmaal’, Dieric Bouts, 1464-1468, M Leuven / Sint-Pieterskerk, foto: © Jasper Jacobs voor M Leuven
‘Triptiek met het Laatste Avondmaal’, Dieric Bouts, 1464-1468, M Leuven / Sint-Pieterskerk, foto: © Jasper Jacobs voor M Leuven

Hare Majesteit de Koningin werd in M verwelkomd door Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven, Bert Cornillie, schepen van cultuur, voorzitter van de raad van bestuur van M Leuven en covoorzitter KU[N]ST Leuven, Luc Sels, rector van ​ KU Leuven, Bart Raymaekers, rectoraal adviseur voor cultuur, kunst en erfgoed bij KU Leuven en covoorzitter KU[N]ST Leuven vzw en Lien De Keukelaere, coördinator van KU[N]ST Leuven vzw. Hare Majesteit werd rondgeleid in de tentoonstelling door Peter Bary, algemeen directeur van M Leuven en Peter Carpreau, de curator van de tentoonstelling. Vertegenwoordigers van de vrouwenwerking Casablanca en Ligo Oost-Brabant kregen ook de kans om hun sociaal-cultureel project ‘Zij in zicht’ voor te stellen aan Hare Majesteit de Koningin. Deze expo liep in de kapel van de Romaanse Poort tot 5 december. Tot slot ondertekende Hare Majesteit de Koningin nog het Gulden Boek van M.

“We zijn enorm vereerd met dit koninklijke bezoek”, zegt Bert Cornillie. “Een betere aanbeveling van de tentoonstelling is er niet. We willen immers zoveel mogelijk inwoners van Leuven en ver daarbuiten warm maken om deze unieke tentoonstelling en de andere evenementen en expo’s binnen het New Horizons | Dieric Bouts Festival te bezoeken nu het nog kan.”

“We zijn bijzonder tevreden met de publieksopkomst ”, vertelt Lien De Keukelaere, coördinator van KU[N]ST Leuven en organisator van het stadsfestival. “Tot op vandaag staat de teller voor het volledige programma van het stadsfestival op meer dan 170.000 bezoekers, met als trekker de tentoonstelling in M Leuven. De ambitie is 200.000 bezoekers, met nog één maand te gaan zullen we dit aantal op 14 januari zeker en vast halen en zelfs ruimschoots overschrijden. Naast de succesvolle tentoonstelling in M omvat het programma meer dan 80 andere projecten in samenwerking met meer dan 100 partnerorganisaties, die ook heel wat bezoekers op de been brachten.”

“We zijn erg blij met het aanhoudende succes van ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’ in M”, vult Peter Bary aan. “Sinds de opening op 20 oktober draaien we op volle capaciteit en al onze rondleidingen tot het einde van de tentoonstelling zijn in een mum van tijd volgeboekt. Maar voor individuele bezoekers zijn er zeker nog beschikbare plaatsen: het is wel verstandig om op voorhand te boeken. Na de eerste twee maanden staat de teller al op meer dan 97.500 bezoekers die de tentoonstelling in M en de Sint-Pieterskerk bezocht hebben. In de Sint-Pieterskerk creëerde de Amerikaanse kunstenaar Jill Magid de in situ-installatie 'The Off Hours' in de kapel waar gewoonlijk ‘Het Laatste Avondmaal’ hangt, het drieluik van Bouts dat op dit moment natuurlijk te zien is in de overzichtstentoonstelling in M.”

Tijdens de kerstvakantie kan je naast ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker in M’ de twee andere tentoonstellingen geïnspireerd op Bouts bezoeken. Zo is er de expo ‘Bouts and beyond’ in het historische stadhuis, waar authentieke archiefstukken en audiovisuele installaties je meenemen langs verhalen, figuren en perspectieven van 1468 tot nu. In de Universiteitsbibliotheek laat de tentoonstelling ‘Kennis aan de ketting’ zien welke rol wetenschap speelde en speelt bij de discussie over fake news, misleidende informatie en (on)betrouwbare bronnen – in de tijd van Dieric Bouts en vandaag. Beide tentoonstellingen lopen nog tot 14 januari.

New Horizons | Dieric Bouts Festival

New Horizons | Dieric Bouts Festival is een initiatief van KU[N]ST Leuven, samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven. Met steun van de Vlaamse Regering en de Nationale Loterij.

 

Praktische info

'Dieric Bouts. Beeldenmaker' in M Leuven

20.10.2023 > 14.01.2024

Online tickets via www.diericboutsfestival.be

Het volledige programma bij M is terug te vinden op www.mleuven.be/programma/dieric-bouts

New Horizons | Dieric Bouts Festival

22.09.2023 > 14.01.2024

Het volledige programma is terug te vinden op

www.diericboutsfestival.be/nl

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be