Een geluksplek voor iedereen, ook voor de kinderen van de Ziekenhuisschool UZ Leuven

Na het succesverhaal van de Geluksvogels voor scholen en gezinnen in M - Museum Leuven, strijken de Geluksvogels neer in de Ziekenhuisschool van UZ Leuven. Er wordt een geluksplek ingericht waar de leerlingen even kunnen ontsnappen aan hun dagelijkse routine en geprikkeld worden door kunst en creativiteit. 

Geluksvogels

Illustrator Sebastiaan Van Doninck schilderde op maat van de Ziekenhuisschool UZ Leuven een drieluik met de geluksvogels. Dit drieluik krijgt een prominente plaats in het geluksplekje van de kinderen. Daarnaast is er een grote gelukskoffer met spelmateriaal en vrolijke kunst. Met het geluksboekje en de koffer kunnen de kinderen verschillende opdrachten uitvoeren, zowel in de school als in hun ziekenhuiskamer. De verbeelding en emoties van kinderen worden geprikkeld en gestimuleerd. Ze kunnen hun verhalen, ervaringen en belevingen delen.

Hannah (11 jaar): “Ik word gelukkig van buiten spelen maar ook van knuffelen i.p.v. ruziën. Sebastiaan heeft dat goed getekend. Je ziet twee vogels op een schommel en in die boom zit een nest met twee roodborstjes.”

M vertrekt vanuit de filosofie dat creativeit ook zieke kinderen vleugels geeft en haalde zijn inspiratie bij het boek 'Geluk voor kinderen' van Leo Bormans, waarin verschillende Geluksvogels centraal staan. De vogels zijn illustraties van Sebastiaan Van Doninck. Elke vogel heeft eigen sterktes en zwaktes en samen vormen ze de tien pijlers voor geluk.

Denise Vandevoort, schepen van Cultuur: "M vindt het belangrijk om met beide voeten in de samenleving te staan. Geluksvogels is hier een mooi voorbeeld van. Kinderen leren hun emoties te verduidelijken door te kijken naar kunst."

Veerkracht voor kinderen

In het project Veerkracht slaat M - Museum Leuven de handen in elkaar met verschillende Leuvense partners om samen te werken rond emotionele vaardigheden bij kinderen. M wil hun emotionele vaardigheden stimuleren aan de hand van kunst. Kunst bevordert de creativiteit en speelsheid, stelt in vraag, daagt uit en opent de blik. Het biedt een nieuw perspectief op jezelf en de wereld. 

Mohamed Ridouani, schepen van Onderwijs: “Onderwijs vindt niet alleen op de schoolbanken plaats. Kunst biedt een sterke manier om te praten over emoties. Vanuit de stad zetten we samen met M in op Veerkracht. Samen willen we verschillende jaren bouwen aan veerkrachtige kinderen ook hier in de Ziekenhuisschool.”

Eind 2014 startte M Mijn verhaal, een communityproject in de Antichambre. Hierbij begon de samenwerking met de Ziekenhuisschool.

Mark Decramer, CEO UZ Leuven: “M is een ideale partner voor het ziekenhuis. Kunst biedt een ongelooflijke kracht én hoop. Ieder mens kan met zijn verbeelding aan de slag thuis, in het museum of vanuit de ziekenhuiskamer.” 

Contacteer ons
Denise Vandevoort Schepen van cultuur stad Leuven | Voorzitter, M - Museum Leuven
Annelies Evens Diensthoofd Communicatie, M - Museum Leuven
Evelien Heeren Communicatie, UZ Leuven
Denise Vandevoort Schepen van cultuur stad Leuven | Voorzitter, M - Museum Leuven
Annelies Evens Diensthoofd Communicatie, M - Museum Leuven
Evelien Heeren Communicatie, UZ Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium