Geert Goiris 14.02.13 >< 19.05.13

Geert Goiris is voor het eerst in België met een overzicht van zijn fotografisch werk te zien. In vier museumzalen toont hij een selectieve doorsnede van zijn oeuvre, met foto’s op verschillende formaten en monumentale fotoprints, die rechtstreeks op de muren gekleefd worden. Hij brengt ook nieuw fotowerk en een nieuwe dia-installatie waarbij beelden in elkaar overvloeien. Het is de meest uitgebreide solopresentatie tot nu toe. 

M wil elk jaar binnen haar tentoonstellingsprogramma hedendaagse kunst ruimte geven aan belangrijke Belgische kunstenaars die een volledig oeuvre hebben ontwikkeld. M doet dit door een overzichtstentoonstelling te brengen die het oeuvre belicht, maar ook nieuw werk toont. Deze tentoonstellingen zijn telkens omkaderd door onderzoek en een uitgebreide publicatie. Binnen deze programmalijn focust M - na Philippe Van Snick, Jan Vercruysse, Dirk Braeckman en Patrick Van Caeckenbergh - in 2013 op Geert Goiris. 

Een hoge resolutie beeld van de persbeelden kan je aanvragen door te mailen naar persm@leuven.be

De fotowerken van de Belgische kunstenaar Geert Goiris verwijzen naar een fundamentele spanning tussen de natuur en de mens. Zijn foto’s van architecturale ruimtes en intrigerende landschappen met sporen van menselijke aanwezigheid zijn vaak erg bevreemdend. In zijn recent werk duiken personages op en suggereert hij open verhaallijnen met een dreigende ondertoon. Geert Goiris is geïnteresseerd in de wereld zoals die zich aan hem presenteert en zet dus niets in scène. Hij neemt het standpunt van de ‘buitenstaander’ in en creëert zo een tastbare afstand tussen zichzelf - de fotograaf - en zijn onderwerp. Zijn camera maakt je bewust van een paradoxale positie ‘dichtbij en toch veraf’. In het spel van vorm, abstractie, licht en diepte worden tijd en ruimte helemaal opgeheven.

Regelmatig neemt Goiris het standpunt in van de ‘buitenstaander’. Hierdoor wordt er een tastbare afstand voelbaar tussen de fotograaf en het onderwerp. Zijn camera maakt ons bewust van de paradoxale positie van ‘dichtbij en toch veraf’. De kunstenaar probeert om de beelden te ontdoen van hun documentair karakter of werkelijkheidsclaim. Door zijn foto’s vaak in een cluster te presenteren, worden er telkens nieuwe verbanden gelegd en ontstaat er een open narratief veld. De afzonderlijke fotowerken zijn fragmenten in een los en schuivend verhaal, waarmee Goiris de kijker aanspoort om zelf een associatiekader of spanningsveld te creëren.

Hoewel de scherpte en detaillering ze tot gemakkelijk leesbare en toegankelijke afbeeldingen maken, blijft er toch ook iets onuitgesproken. Geert Goiris meent dat fotografie alleen het oppervlak van de dingen toont, een oppervlak waarachter echter verschillende lagen schuilgaan. Foto’s kunnen in die zin een doorgang bieden, weg van het zichtbare en naar ondergrondse diepten of lagen toe.

De tentoonstelling brengt werk van de laatste vijftien jaar en nieuw werk samen. Het is de meest uitgebreide solopresentatie tot nu toe en markeert een overgangsmoment in de carrière van Goiris en een keerpunt naar een hernieuwde werkwijze. Speciaal voor de tentoonstelling brengt de kunstenaar een selectie samen van bestaande foto’s, de nog niet eerder in België getoonde dia-installatie Monolith en foto’s uit de nieuwe reeksen Adieu en Fragments. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt er een kunstenaarsboek dat zijn werk samenbrengt in een narratieve sequentie.

De dreigende ondertoon die in zijn werk aanwezig is, krijgt in de tentoonstelling een ruimtelijke vertaling

door werken van verschillende formaten te combineren met monumentale prints die rechtstreeks op de muur worden aangebracht en met de nieuwe diaprojectie. De scenografie van de tentoonstelling met verduisterde ramen en tapijt doorheen de zalen versterkt de bevreemdende ervaring.

Curator van de tentoonstelling is Eva Wittocx, verantwoordelijke hedendaagse kunst van M.

De nieuwe reeks werken van Geert Goiris werd gerealiseerd met steun van Cera Partners in Art.

 

 

 

 

Contacteer ons
Annelies Evens Indien je één van deze persfoto's voor publicatie wenst, kan je een mailtje sturen naar dit e-mailadres., M - Museum Leuven
Annelies Evens Indien je één van deze persfoto's voor publicatie wenst, kan je een mailtje sturen naar dit e-mailadres., M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium