‘Ge wordt beïnvloed’: prikkelende lezingenreeks bij M

‘Ge wordt beïnvloed’: zo heet een boeiende reeks gratis lezingen die M Leuven organiseert op vier donderdagavonden vanaf 24 november.

Hoe beïnvloeden onze zintuigen de manier waarop we kunst beleven? Dat is de insteek van ‘Ge wordt beïnvloed’, een reeks van vier lezingen in M die past in het ‘Denkvoer’-programma.

“M Leuven is veel meer dan een museum dat kunstwerken exposeert en tentoonstellingen organiseert. Het wil mensen anders laten omgaan met kunst”, aldus Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “De sprekers van ‘Ge wordt beïnvloed’ vertellen hoe zij dat doen, elk op haar of zijn eigen manier. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen zich erdoor aangesproken zullen voelen. En bovendien zijn de lezingen gratis, én warm (lacht).”

Hanne Grégoire, diensthoofd communicatie & pers bij M, vult aan: “Een museumbezoek is allang geen eenrichtingsverkeer meer. Bij M doen we al jaren uitgebreid onderzoek naar hoe mensen kijken naar kunst. Met 'Ge wordt beïnvloed' zetten we de schijnwerper op alles waarvan we niet direct denken dat het impact heeft op ons kijkgedrag: woorden, geluid, zelfs waar onze roots liggen. In de reeks laten we verschillende experten aan het woord: een copywriter, een specialist in inclusieve communicatie, twee geluidsprofessionals en een academisch onderzoeker. Een gratis reeks voor iedereen die een stapje achteruit durft te zetten om naar het hele plaatje te kijken. Zelfs mensen die denken dat ze door niets of niemand beïnvloed worden (lacht).”

Denkvoer

‘Ge wordt beïnvloed’ past in Denkvoer, een divers (en gratis) aanbod van lezingen, lessen, debatten en ontmoetingen bij M Leuven. Van een eerste introductie tot meer verdieping: er is voor elk wat wils.

Sofie Vermeiren, diensthoofd publieksbemiddeling bij M: “Denkvoer is een lezingenreeks die al verschillende jaren loopt. De onderwerpen zijn erg divers: kunstenaars, tentoonstellingen, boeiende deelcollecties van M, resultaten van wetenschappelijk onderzoek... ‘Ge wordt beïnvloed’ sluit daar heel mooi op aan. De sprekers gaan ook in op een thema waar we bij M sterk op inzetten: beeldgeletterdheid, het vermogen om beeldtaal te lezen en te interpreteren. In het verleden hebben we trouwens al rond dat thema samengewerkt met Lode Vermeersch, die nu een van de lezingen geeft. Lode is veel bezig met beeldgeletterdheid in het onderwijs: daar zal hij ook over vertellen. We zijn erg benieuwd naar zijn lezing, en natuurlijk ook naar de drie andere.”

Praktisch

De lezingen vinden plaats op vier donderdagavonden in november en december, telkens in het Forum in M. Ze beginnen om 20 uur en duren 30 tot 60 minuten. De toegang is gratis. Inschrijven is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Meer weten over ‘Ge wordt beïnvloed’ kijk op www.mleuven.be.

 

De vier lezingen

Donderdag 24 november: Woorden zijn als worsten

Woorden zijn niet alleen handig om dingen mee te benoemen – een vork bijvoorbeeld, of een loempia. Je kan er ook verhalen mee vertellen. En met verhalen verenig je mensen. Jill Mathieu is copywriter bij het collectief Goodcopy.ink. In deze lezing vertelt ze over de waarde van woorden, hoe ze ons denken vormen - en wat ze gemeen hebben met worsten.

Donderdag 1 december: Ik zie de dingen anders

‘Jij en ik zien de dingen anders. Hoe dat komt, bekijken we samen.’ Hamza Ouamari is inclusieve-communicatiestrateeg bij Untitled Workers Club en docent bij Thomas More-hogeschool in Mechelen. Tijdens zijn lezing maakt hij duidelijk welke impact onze identiteit op ons kijkgedrag heeft, en hoe onbewuste associaties en aannames onze blik kunnen sturen.

Donderdag 8 december: Klankbeeld

Geluid is nog te vaak een ondergeschoven kindje, vinden Frank Duchêne (PXL-Music) en Koen Brandt (Het Geluidshuis). En dat is jammer, want (geproduceerde) audio kan een grote impact hebben op wat je denkt, voelt en ervaart. Frank en Koen zijn doorgewinterde geluidsprofessionals. Tijdens hun lezing gidsen ze je door de wereld van toonhoogte, harmonie, ritme, instrumenten, stemmen en geluidseffecten, en geven ze aansprekende voorbeelden van hoe geluid ons brein kan beïnvloeden en zelfs misleiden.

Donderdag 15 december: Waarom je benen maar nooit je ogen moe zijn na een museumbezoek

We leren stappen, praten, lezen, schrijven - maar waarom leren we niet kijken? Lode Vermeersch is doctor in de pedagogische wetenschappen en onderzoeker aan het HIVA (KU Leuven). Hij legt uit waarom beeldgeletterdheid juist nu zo’n onmisbare vaardigheid is. Hij geeft ook tips over hoe je jezelf en anderen (in het onderwijs bijvoorbeeld) kan uitdagen om slimmer om te gaan met zowel alledaagse als artistieke beelden.

Hanne Grégoire

Hoofd Communicatie & Pers, M Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be