Expo ‘Macht & Schoonheid. De Arenbergs’ opent 26 oktober in M

Expo ‘Macht & Schoonheid. De Arenbergs’ opent 26 oktober in M

Een unieke reünie van o.a. Rubens, Jordaens, Veronese en Vivaldi

De familie Arenberg behoorde vijf eeuwen lang tot de hoge adel van de Lage Landen. De combinatie van hun macht, financiële welstand en passie voor kunst en cultuur resulteerde in een reeks collecties die zowel qua omvang als kwaliteit ronduit indrukwekkend te noemen zijn. De expo in M brengt nu meer dan 230 kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten samen in een unieke reünie om het verhaal van de Arenbergs te vertellen.

Portret van een familie

Al sinds de 16de eeuw kan de familie Arenberg zich tot de hoge Europese adel rekenen. De Arenbergs drukten hun stempel op Europa als veldheren en diplomaten, maar ook als ondernemers en kunstliefhebbers. De tentoonstelling in M belicht die verschillende facetten aan de hand van kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten uit binnen- en buitenland. Zo krijg je een beeld van het wel en wee van een roemrijke adellijke familie, hun politieke en militaire lotgevallen, hun economische impact, hun kosmopolitische levensstijl en hun bijzondere interesse voor kunst en cultuur.

Internationale kunstcollectie

De kunstcollectie van de Arenbergs raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid.  Kunstwerken met het keurmerk Arenberg vind je wereldwijd in privécollecties en musea zoals de National Portrait Gallery in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De tentoonstelling in M brengt een select aantal stukken uit binnen- en buitenland voor het eerst samen. Blikvangers van o.a. Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met preciosa en archiefstukken zoals een nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi en de perkamenten rol Rouleau d'Arenberg. Tot slot presenteert de tentoonstelling een collectie baljurken, maskeradekostuums en kostbaar interieurtextiel van de familie Arenberg.

Curatoren: Peter Carpreau (M – Museum Leuven), Mark Derez en Anne Verbrugge (KU Leuven)

Persdossier 'Macht & Schoonheid. De Arenbergs' Persdossier 'Macht & Schoonheid. De Arenbergs' -M.pdf - 1 MB

Persquotes

Denise Vandevoort, voorzitter M – Museum Leuven:

“De expo ‘Macht & Schoonheid. De Arenbergs’ in M vertelt aan de hand van prachtige kunstwerken het verhaal van een adellijke familie die vijf eeuwen lang sterk verankerd was in Leuven en omstreken. De tentoonstelling is dan ook het hoogtepunt van het Arenberg Festival, een breder stadsfestival met vertakkingen naar verschillende activiteiten en socioculturele initiatieven binnen en buiten Leuven. Dat festival inspireerde meer dan 70 verenigingen om zelf een activiteit op poten te zetten. Het is mooi om te zien hoe zo’n historisch geïnspireerd gebeuren vandaag mensen activeert en samenbrengt.”

Peter Bary, algemeen directeur M – Museum Leuven:

“Ik ben vooral sterk onder de indruk van de originaliteit en het unieke karakter van dit project. De tentoonstelling in M biedt niet enkel een cultuurhistorische kijk op de geschiedenis van de regio in het hart van Europa, maar vooral ook een absoluut uitzonderlijke kans om werken uit een rijk kunstpatrimonium te ontdekken die wellicht nooit meer samen te zien zullen zijn.”

Perscontact

De curatoren zijn beschikbaar voor interviews. Voor interviewaanvragen of andere persvragen, contacteer:

Philippe Mertens
+32 (0)16 27 29 38
philippe.mertens@leuven.be


Organisatie

De tentoonstelling ‘De Arenbergs’ is een initiatief van M-Museum Leuven en KU[N]ST Leuven. Het is een onderdeel van het Arenberg Festival, een initiatief van KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad en de KU Leuven.

Met de steun van: Vlaamse overheid, Provincie Vlaams-Brabant, Arenberg Foundation, De Standaard, Klara en KBC.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium