European Union Prize for Contemporary Architecture

European Union Prize for Contemporary Architecture

MIES VAN DER ROHE AWARD 2015

Stad en Architectuur vzw brengt met de tentoonstelling 'Mies van der Rohe Award 2015' opnieuw een verzameling toparchitectuur naar M – Museum Leuven. Om de twee jaar bekronen de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe indrukwekkende hedendaagse bouwprojecten die bijdragen aan de uitstraling van Europa. Onder de genomineerden bevinden zich toparchitecten als Rem Koolhaas, Lacaton & Vassal of ook Bjarke Ingels. De tentoonstelling focust op een selectie van 40 recente projecten en geeft je zo een boeiend overzicht van de hedendaagse architectuur in Europa. Schaalmodellen, schetsen, video’s met interviews en soundscapes helpen je een concreet beeld te vormen van de nieuwe lichting gebouwen.

Thema's

Verschillende thematieken en visies komen aan bod. Zo speelt in een aantal projecten de context van de ontwerpopgave een belangrijke rol. In het Danish Maritime Museum in Helsingor bijvoorbeeld, een transparant gebouw in een droogdok van de haven, ontdekt de bezoeker de omgeving terwijl hij zich door het museum begeeft. De context wordt als het ware onderwerp van het ontwerp. In kunstencentrum FRAC in Duinkerke wordt de context zelfs letterlijk gekopieerd door een duplicaat te maken van het bestaande gebouw. Nieuwe woonvormen en de vraag naar meer gemeenschappelijkheid zijn eveneens terug te vinden in de Award. In het collectief woonproject Urban Spaces in Boekarest kiest men bewust voor kleine private ruimtes in ruil voor ruime gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes. Woonproject R50 Cohousing in Berlijn vertrekt dan weer vanuit een gezamenlijk ontwerpproces, waarbij bewoners vanaf de start inspraak krijgen. Ten slotte zijn opvallend veel culturele projecten vertegenwoordigd; ook in deze editie vormen musea, kunstcentra en andere culturele instituten de grootste groep.


Hoe werkt de prijs?

De Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en wil de beste architectuurprojecten in Europa erkenning geven en belonen. Voor elke editie kiest een internationale jury uit de genomineerden een winnaar voor de Prijs en een winnaar voor Jonge Architect, allebei op basis van hun conceptuele, technische en bouwkundige kwaliteiten.
De jury maakt eveneens een selectie uit een shortlist en erkent en beloont zo ook het belang van de klant in het architectuurproces.


Winnaars

De laureaat krijgt een ereplaats: een internationale jury, geleid door Cino Zucchi, koos uit 420 genomineerde projecten als hoofdwinnaar het nieuwe concertgebouw van Szczecin in Polen van architecten Barozzi/Veiga. Volgens de jury belooft het concertgebouw een hedendaags stadsleven en tegelijkertijd versterkt het de persoonlijke, historische identiteit van de stad met een modern ‘monument’. De “Emerging Architect Special Mention”, die jong talent bekroont, ging naar de Catalaanse studio ARQUITECTURA-G voor hun werk aan Luz House in Cilleros (ES). De Prijs bestaat uit een geldbeloning van 60,000€, terwijl de Special Mention 20,000€ waard is. Ook Belgische projecten kan je bij de genomineerden vinden, waarbij het Hostel Wadi in Kasterlee van Studio Secchi/Viganò ook deel uitmaakt van de tentoonstelling.

Praktische informatie

De tentoonstelling loopt van 14.04.16 >< 29.05.16

www.stadenarchitectuur.be |  www.miesarch.com  

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium