En de genomineerden zijn...

M host de uitreiking van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022

Op donderdag 15 december wordt in M Leuven de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek uitgereikt. Die bekroont jonge critici en essayisten die in de Nederlandstalige pers schrijven over hedendaagse beeldende kunst.

De prijs

“M vindt het belangrijk om jong talent te ondersteunen en te investeren in de toekomst van kwalitatieve kunstkritiek en -journalistiek”, vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is specifiek bedoeld om een nieuwe generatie recensenten en essayisten aan te moedigen. Op 15 december zullen we de genomineerden met open armen verwelkomen in M.”

Valerie Verhack, curator en diensthoofd Hedendaagse Kunst, licht verder toe: “De prijs wordt uitgereikt aan schrijvers tot 35 jaar. Er zijn drie categorieën. De winnaars in de categorieën Essay en Recensie krijgen elk 3.000 euro, én een persoonlijke mentor die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven van nieuwe kritieken. Bovendien krijgen ze de gelegenheid om stukken te publiceren bij de mediapartners van de Prijs.” ​

“Daarnaast is er ook een stimuleringsprijs in de derde categorie: Innovatieve kunstkritische praktijken. Daarmee worden nieuwe digitale, experimentele of ongebruikelijke (vertel)methodes bedoeld – podcasts bijvoorbeeld. De prijs bekroont schrijvers of initiatieven die een innovatieve bijdrage leveren aan de Nederlandstalige reflectie op beeldende kunst. De winnaar in deze categorie krijgt 1500 euro.”

De genomineerden in de categorie Essay zijn Lara den Hartog Jager, Loren Snel en Lena van Tijen. In de categorie Recensie zijn het Zoë Dankert, Laura Herman en Emma van Meyeren. In de categorie Innovatieve kunstkritische praktijken ten slotte gaat het om Zoë Dankert en Alix de Massiac.

Jury en initiatiefnemers

De jury staat onder leiding van Grâce Ndjako (filosoof, schrijver, vertaler en coördinator De Nieuwe Garde). Ze bestaat verder uit Bas Blaasse (schrijver en redacteur HART), Zeynep Kubat (schrijver, curator en redacteur rekto:verso), Jorne Vriens (schrijver en docent Reinwardt Academie en winnaar van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018) en Joost de Vries (schrijver en adjunct-hoofdredacteur De Groene Amsterdammer).

De prijs is een initiatief van M Leuven, Mondriaan Fonds, de Appel, Kunstinstituut Melly, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

Praktisch

De uitreiking vindt plaats op donderdag 15 december in M Leuven. De deuren gaan open om 17:30 uur, de eigenlijke uitreiking gaat van start om 18:00 uur. Aansluitend is er een receptie tot circa 20:30 uur. Op de uitreiking wordt ook een online publicatie met alle genomineerde stukken voorgesteld. Je kan de uitreiking bijwonen door te mailen naar [email protected] met vermelding ‘Reservering uitreiking Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022’.

Meer informatie? Mail naar [email protected]

Denise Vandevoort

Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be