Eija-Liisa Ahtila opent eerste solotentoonstelling in België

Eija-Liisa Ahtila opent eerste solotentoonstelling in België

Finse kunstenares en grootmeester in de videokunst

VAN 18.05.18 tot 16.09.18 IN M-MUSEUM LEUVEN

Eija-Liisa Ahtila (°1959, Finland) is één van de belangrijkste hedendaagse filmmakers, gespecialiseerd in het creëren en brengen van film in de vorm van installaties. In haar werk combineert ze beeld, taal, verhaal en ruimte. Met haar installaties onderzoekt ze de uitdagingen en beperkingen van film als medium om complexe verhalen te brengen. Ze zoekt de grens op tussen de individuele identiteit en de externe wereld. Voor M selecteerde ze zeven monumentale werken die een selectief overzicht brengen van haar oeuvre. Haar vroeger werk onderzocht menselijke drama’s, terwijl haar recenter werk inzoomt op de plaats van de mens in de wereld en het zoeken naar een nieuwe verhouding tot de natuur. In het nieuwste werk Potentiality for Love staat de mogelijkheid om empathie te voelen centraal.

Immersieve installaties doorprikken het linearie kijkperspectief

Met behulp van de cinematografische beeldtaal presenteert Ahtila ruimtevullende installaties die vaak bestaan uit verschillende projecties op meerdere schermen. Deze kijksituatie biedt de toeschouwer simultaan diverse gezichtspunten aan en doorbreekt zo de traditie van het filmische, lineaire perspectief. Op die manier ontstaat de ervaring van verschillende, naast elkaar bestaande tijden en ruimtes.

Van menselijke drama's naar ecologische thema's

Eija-Liisa Ahtila onderzoekt in haar filmische installaties manieren om verhalen te vertellen. In haar eerdere werken stond de individuele identiteit centraal en richtte Ahtila zich op verontrustende menselijke drama’s zoals tienerseksualiteit, problematische familieverbanden, mentale onrust en dood. In haar latere werken behandelt ze diepgaande en fundamentele artistieke vragen waarbij ze onderzoek voert naar de processen van waarneming en betekenisgeving, vaak in het licht van grotere culturele en existentiële thema’s zoals kolonialisme, geloof en posthumanisme. Zo moedigt de kunstenaar ons in haar recentere werken aan om na te gaan hoe het antropocentrische medium film ons in staat zou kunnen stellen om ons levensverhaal en dat van de planeet te vertellen. Het uitgangspunt voor veel van haar recente werken en onderzoek is de vraag hoe, en met welke technologie of moderne apparatuur, we de wereld kunnen begrijpen, creëren en mediëren in onze huidige tijd van ecologische crisis.

Eerste Belgische solotentoonstelling

Deze tentoonstelling biedt een overzicht van Ahtila’s praktijk aan de hand van een reeks tekeningen en zeven monumentale filminstallaties gemaakt tussen 2001 en 2018. Elk van de werken werd op maat van de M-ruimtes gepresenteerd en aangepast.

Curator: Eva Wittocx

Bio

Eija-Liisa Ahtila woont en werkt in Helsinki. De kunstenaar ontving talrijke internationale onderscheidingen voor haar vernieuwende kunstpraktijk. Solotentoonstellingen van haar werk werden georganiseerd in o.a. Tate Modern in Londen (2002), Jeu de Paume in Parijs (2008), MoMA in New York (2006) en Guggenheim in Bilbao (2016). Haar werk werd eveneens gepresenteerd op de 51ste Biënnale van Venetië (2005) en op Documenta 11 in Kassel (2002). Momenteel is haar werk ook te zien op de Biënnale van Sydney.

 

Lijst met werken

1. POTENTIALITY FOR LOVE, 2018

2. ANTHROPOMORPHIC EXERCISES ON FILM, 2011 (reeks tekeningen)

3.  HORIZONTAL, 2011

4. THE PRESENT, 2001

5. STUDIES ON THE ECOLOGY OF DRAMA, 2014

6. THE ANNUNCIATION, 2010

7. FISHERMEN, 2007

8. THE WIND, 2002

 

 

 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium