Een koor in de museumzalen en autoritten met een kunstenaar

M Leuven en STUK openen 15e editie van performancefestival Playground

Vanaf 11 november tot en met 14 november organiseren M Leuven en STUK voor de 15e keer Playground. Het internationaal live art festival biedt naar jaarlijkse gewoonte een platform aan voor kunstenaars die zich niet aan één discipline binden, maar werken op het raakvlak tussen podium en beeldende kunst.  In 2020 ging het festival niet door wegens de pandemie en dat wordt dit jaar ruimschoots goed gemaakt met performances en installaties in M, STUK en in de stad.

“Doorheen de eeuwen is Leuven altijd een plek geweest voor innovatie en creativiteit. Playground doet die traditie alle eer aan doordat het een vrijplaats biedt voor experiment zowel voor nationale als internationale kunstenaars.” vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. 

Eva Wittocx, afdelingshoofd Hedendaagse kunst in M en co-curator van Playground, sluit aan:  “Veel kunstenaars vandaag houden zich niet aan een medium en zoeken een livepubliek op. Ze denken niet in genres of hokjes, maar gaan op verkenning in het grensgebied tussen podiumkunst en beeldende kunst. Ze maken bijvoorbeeld een installatie die performers of de bezoekers kunnen activeren, ze brengen een live performance in een museumzaal... Playground biedt hen de kans om dat te doen. Anthony van Gog toont in STUK een Belgische première. Heartscore is een muzikale en fysieke compositie waarin twee performers hun hart blootleggen.  Voor M werken Helen Anna Flanagan en Marijke De Roover voor het eerst samen aan zowel een film als performance.”

De performances

“STUK en M hebben met zorg een programma samengesteld, met kunstenaars die allen opereren in het spannende veld tussen de disciplines, vaak op het raakvlak tussen podium en beeldende kunst. Allen creëren ze nieuwe beelden die reflecteren over kunst en wereld en brengen ze performances die objecten en lichamen samenbrengen. Die kunstenaars passen perfect in de vrijplaats voor experiment die Playground al 15 jaar lang is.”, vult Steven Vandervelden, algemeen en artistiek directeur bij STUK en co-curator Playground aan.

buren neemt in musical-stijl onze opvattingen over vrije tijd onder de loep. Ondergedompeld in kleur en sfeer gaan ze aan de slag met thema's als vrije tijd, sociale klasse, economische groei, machtsrelaties en verlangen (STUK). Lees meer.

Violaine Lochu trekt doorheen de zalen van M met een zangkoor dat op zoek is naar een genderloze stem en lichaam. De zangers keren terug naar de fase waarin jongens en meisjes hetzelfde stembereik hebben (M). Lees meer.

Tijdens The Great Depression werden in de VS danswedstrijden georganiseerd met geldprijzen voor dansparen die bleven dansen tot de totale uitputting. Het publiek sloot weddenschappen af over wie het het langst zou volhouden. Where did our love go? van Emilie Pitoiset is een choreografie voor twee dansparen op de rand van de instorting (STUK). Lees meer.

Alice Van der Wielen-Honinckx zet in op onthaasting: op een traag draaiend platform onderzoeken drie performers wat er kan gebeuren als je ophoudt met te veel willen doen. Als een oase van rust biedt dit werk een moment van verademing in onze hoge-snelheidslevens (M). Lees meer.

Heartscore is een muzikale en fysieke compositie waarin twee performers hun hart blootleggen. Gedirigeerd door het ritme van elkaars hartslag, raken hun lichamen steeds meer met elkaar verweven (STUK). Lees meer.

Ethiopia ging in 1976 in première in Los Angeles. De voorstelling bestaat uit 3 delen en 3 décors vol met muzikale en kleurrijke objecten, die in dialoog gaan met de tekst (STUK). Lees meer.

Tijdens de performance van Helen Anna Flanagan en Marijke de Roover onderzoekt een groep van zes vrouwen feminisme, trauma en collectiviteit, en verwijst daarbij naar de populaire cultuur met een niet-lineair muzikaal verhaal (M). Lees meer.

Alexis Gautier nodigt je uit om in zijn auto te springen en de Leuvense binnenring te beleven als een film. De auto fungeert als camera, het traject als filmrol (M). Lees meer.

Een museumbezoeker kijkt gemiddeld 11 seconden naar 1 kunstwerk - inclusief het lezen van het bordje. Charlotte Brouckaert verkent op speelse wijze hoe we naar kunst kijken (STUK). Lees meer.

Nina Glockner zoekt de grenzen op tussen kunst & consultancy. Centraal staat de vraag hoe je binnen een groep samenwerkt, communiceert en tot besluitvorming komt. Organisaties en bedrijven kunnen hun teams gratis inschrijven (STUK). Lees meer.

Papadimouli’s installaties zijn inclusieve ontmoetingsruimtes waarin ze onderzoekt hoe mensen samenkomen. Ze laat grote werken in textiel dragen door performers. Hoe gaan ze bewegen? Als groep of als individuen (M)? Lees meer.

Conversations in Vermont: Steve Paxton van Myriam Van Imschoot en Tom Engels toont een unieke inkijk in het leven en werk van een sleutelfiguur in de belangrijkste artistieke bewegingen van de twintigste eeuw (STUK). Lees meer.

Forgetfulness is a graceless weapon is een selectie van vier videowerken waarin kunstenaars reflecteren over gemeenschappen die voortdurend in transitie zijn (M). Lees meer.

*Let op - voor het Playgroundfestival volgen M en STUK nauwgezet de voorgeschreven coronamaatregelen. Sommige voorstellingen kunnen aangepast worden volgens de geldende maatregelen dus hou de website goed in de gaten. Het dragen van een mondmasker is sowieso verplicht.*

STUK

- Huis voor Dans, Beeld & Geluid

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be