Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster

Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster

Perspreview do 7 december 11u

Edgard Tytgat (1879 – 1957) trok in zijn schilderijen en grafiek alle visuele registers open om mythes, volkslegendes of sprookjes te vertellen. Net zoals de cineasten van zijn tijd, verbeeldde hij een wereld vol fantasie, absurditeit en humor. M brengt de ‘sprookjes’ van Tytgat opnieuw tot leven en toont een grote waaier aan werken uit museale en privé-collecties. De tentoonstelling ‘Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster’ loopt van 08.12.2017 t.e.m. 08.04.2018 in M-Museum Leuven. Je bent van harte welkom op de perspreview donderdag 7 december vanaf 10:30.

Edgard Tytgat

De wereld van Edgard Tytgat (°1879, Brussel) is bitterzoet. Zijn werken baden in een sfeer van kinderlijke fantasieën, erotiek, en verloren onschuld. Het alledaagse leven en de gebeurtenissen uit zijn eigen omgeving zijn een grote inspiratiebron. Hij kent tevens zijn kunstgeschiedenis en grijpt in zijn werken terug naar die klassieke thema’s. Die rijkdom aan motieven zet deze tentoonstelling - zestig jaar na zijn dood - in de kijker. Cineast en co-curator Gust Van den Berghe zag in het werk van de Zweedse regisseur Roy Andersson een beeldtaal die sterk lijkt op de narratieve stijl van Tytgat. Door het werk van Andersson te confronteren met Tytgat versterken beide werelden elkaar. 

Voor deze tentoonstelling toont M naast een grote selectie olieverfschilderijen ook archiefmateriaal met video, dagboeken en kortverhalen.

Curatoren: Peter Carpreau en Gust Van den Berghe

Programma

10:30

Onthaal

11:00

Persrondleiding met curatoren Peter Carpreau en Gust Van den Berghe

12:30

Lunch en mogelijkheid tot interviews

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M-Museum Leuven

M-Museum Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M-Museum Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium