Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster

Perspreview do 7 december 11u

Edgard Tytgat (1879 – 1957) trok in zijn schilderijen en grafiek alle visuele registers open om mythes, volkslegendes of sprookjes te vertellen. Net zoals de cineasten van zijn tijd, verbeeldde hij een wereld vol fantasie, absurditeit en humor. M brengt de ‘sprookjes’ van Tytgat opnieuw tot leven en toont een grote waaier aan werken uit museale en privé-collecties. De tentoonstelling ‘Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster’ loopt van 08.12.2017 t.e.m. 08.04.2018 in M-Museum Leuven. Je bent van harte welkom op de perspreview donderdag 7 december vanaf 10:30.

Edgard Tytgat

De wereld van Edgard Tytgat (°1879, Brussel) is bitterzoet. Zijn werken baden in een sfeer van kinderlijke fantasieën, erotiek, en verloren onschuld. Het alledaagse leven en de gebeurtenissen uit zijn eigen omgeving zijn een grote inspiratiebron. Hij kent tevens zijn kunstgeschiedenis en grijpt in zijn werken terug naar die klassieke thema’s. Die rijkdom aan motieven zet deze tentoonstelling - zestig jaar na zijn dood - in de kijker. Cineast en co-curator Gust Van den Berghe zag in het werk van de Zweedse regisseur Roy Andersson een beeldtaal die sterk lijkt op de narratieve stijl van Tytgat. Door het werk van Andersson te confronteren met Tytgat versterken beide werelden elkaar. 

Voor deze tentoonstelling toont M naast een grote selectie olieverfschilderijen ook archiefmateriaal met video, dagboeken en kortverhalen.

Curatoren: Peter Carpreau en Gust Van den Berghe

Programma

10:30

Onthaal

11:00

Persrondleiding met curatoren Peter Carpreau en Gust Van den Berghe

12:30

Lunch en mogelijkheid tot interviews

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be