Eddy Merckx Bikes en M Leuven veilen exclusieve ‘Dieric Bouts’-fiets voor de Warmste Week

Eddy Merckx Bikes en M Leuven bundelen hun krachten voor het goede doel. Ze veilen een unieke fiets geïnspireerd op ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts. De opbrengst gaat integraal naar De Warmste Week.

Eddy Merckx Pévèle x Dieric Bouts
Eddy Merckx Pévèle x Dieric Bouts

Een iconisch fietsenmerk en een museum werken samen? Momenteel loopt in M Leuven een grote overzichtstentoonstelling van de nog niet zo bekende Vlaamse Meester Dieric Bouts. In de tentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’ worden internationale topwerken van de Vlaamse meester naast hedendaagse foto’s, films en games geplaatst. Zo gebruiken beeldenmakers vandaag dezelfde beeldtaal in portretten van sporticonen als Bouts in zijn devotiebeelden van Christus en heiligen. De impact van Bouts resoneert door tot op vandaag, en dat valt ook op hoe de verbeelding van Christus uit de 15e eeuw nog steeds erg gelijkt op hoe moderne iconen zoals Eddy Merckx in beeld worden gebracht.

Op die manier vinden de oude meester en de Kannibaal elkaar in een onverwachte setting. Wat begon als een interpretatie van curator Peter Carpreau en sportfotografen Jasper Jacobs en Sebastian Steveniers, wordt omgezet naar een actie voor het goede doel zodat de beeldenmakers van de toekomst in betere omstandigheden kunnen opgroeien. De fiets staat tot en met 19 december in de Lobby van M, het veilen gebeurt online.

Ik loop natuurlijk regelmatig door onze grote Bouts-tentoonstelling en spits dan altijd mijn oren om de fluisterende reacties van onze bezoekers op te vangen. Dat is echt feestelijk, zeker op de plaats waar we een historische sportfoto van Merckx visueel associëren met een Christusportret van de hand van de meester. Een 15de-eeuws werk is hier, vijf eeuwen later, nog altijd een conversation piece. Dat dit ook het team achter Eddy Merckx Bikes heeft gestimuleerd om een unieke fiets te creëren als hommage aan Dieric Bouts is een opsteker waar we bij M allemaal heel blij van worden.” , zegt Peter Bary, Algemeen Directeur van M Leuven.

Blikvanger

De designers van exclusieve fiets lieten zich inspireren door 'Het Laatste Avondmaal’, het magnum opus van Bouts. Door het revolutionair inzetten van het mathematisch perspectief zet Bouts de Christusfiguur in de spotlight.

Ook op de fiets is hij de blikvanger. “In het ontwerp zit ‘the devil in the details’. We plaatsen Jezus en de kroonluchter uit het topwerk prominent op de onderbuis. Het ​ opvallende tegelwerk uit de vloer komt terug op de voorvork en de achtervork. Op de zitbuis zijn de gewaden van de apostelen. Verder zijn rood en wit de dominante kleuren van de fiets, net zoals op ‘Het Laatste Avondmaal’. Het geheel kreeg nog een klein patina-effect dat verwijst naar het natuurlijke verouderingsproces van het schilderij. Hoe langer je naar de fiets kijkt, hoe meer details je ontdekt. Net zoals bij Bouts’ werken”, aldus Pieter Vanheeswijck, communicatieverantwoordelijke bij Eddy Merckx Bikes. Het lakwerk werd uitgevoerd door M-Level uit Ruiselede.

Online veiling

Bieden op de ‘Dieric Bouts Pévèle C’ kan van 2 tot 19 december via Art Auction. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel.

 

DIERIC BOUTS

DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’ loopt nog tot 14 januari 2024 in M Leuven. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bij elkaar in zijn thuisstad. Bovendien krijgt het publiek een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud - door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag. Daarnaast wordt Leuven overgenomen door een heel festival in het teken van de Vlaamse Meester, met een breed scala aan evenementen inspireert New Horizons | Dieric Bouts Festival jong en oud met zoveel meer dan beeldende kunst. 

Meer Merckx vanaf januari

De Dieric Bouts fiets is een eerste stap van de herlancering van Eddy Merckx fietsen. Jochim Aerts, CEO van Belgian Cycling Factory: “In januari 2024 stellen we tijdens fietsbeurs Velofollies het vernieuwde gamma van Merckx fietsen voor aan het brede publiek. Door deze samenwerking met M Leuven kunnen we nu alvast tonen dat Eddy Merckx fietsen terug zijn. En we hopen met deze bijzondere fiets een mooie bijdrage te kunnen leveren voor de Warmste Week.”

De Eddy Merckx Bouts Pévèle C is een allroad fiets. Hij kan verschillende ondergronden aan: van glad asfalt tot smalle gravelpaden. De fiets is afgemonteerd met een Shimano 105-groep. De fiets krijgt een 2x aandrijving en een Cirrus Pro Flared cockpit. Met de stevige Forza Norte wielset en Vittoria Rubino Pro banden (30 millimeter) is de fiets rijklaar.

Website preview
Unieke fiets van Eddy Merckx x Dieric Bouts
Eddy Merckx Bikes en M Leuven bundelen hun krachten voor het goede doel. Een iconisch fietsenmerk en een museum werken samen? Het begon als een uit de hand gelopen
De Warmste Week

 

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Pieter Vanheeswijck

Communicatieverantwoordelijke, Eddy Merckx Bikes

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be