Drie nieuwe expo’s vullen de zalen van M

Drie nieuwe expo’s vullen de zalen van M

Oude en hedendaagse kunst van regionaal en internationaal talent

Vrijdag 24 mei openen in M twee tijdelijke tentoonstellingen en een nieuwe collectiepresentatie. Het museum vult zijn zalen met oude en hedendaagse kunst van zowel regionaal als internationaal talent. Een overzicht.

 

Aleksandra Chaushova. Burotica | 24.05.19 – 03.11.19
Werkelijkheid en fictie liggen nooit ver van elkaar in de gedetailleerde potloodtekeningen van Aleksandra Chaushova (1985, Bulgarije). ‘Burotica’, de titel van Chaushova’s eerste museumtentoonstelling is ook de naam van haar laatste reeks pasteltekeningen. Burotica is een generieke noemer voor bureau- en informaticabenodigdheden zoals stempels, nietjesmachines of USB-kabels. In haar recentste werken buigt Chaushova de banaliteit van deze objecten om tot symptomen van een waakzame administratie. Maar ook in de twee andere series tekeningen die te zien zijn in M, bevraagt ze de intrinsieke betekenis van bureaucratie. De werken houden het midden tussen de weergave van een subject of object, verleiding of bedreiging. Daarnaast stellen ze vragen bij een maatschappelijk klimaat waarin politieke of louter administratieve beslissingen geobjectiveerd worden of anoniem gebeuren.

www.mleuven.be/chaushova

 

OPEN M | 24.05.19 – 22.09.19
Met OPEN M geeft M beeldende kunstenaars uit Vlaams-Brabant de kans om hun werk te tonen in een van zijn museumzalen. De jury van bekende Leuvenaars selecteerde voor deze editie maar liefst 21 verschillende kunstenaars. De werken die te zien zullen zijn, variëren dan ook van schilderijen, foto’s, tekeningen en sculpturen tot etsen, zeefdrukken en animatiefilm. “Het resultaat is een erg diverse groepstentoonstelling. Die diversiteit is trouwens niet enkel te zien in de werken die getoond worden. Jong en oud komen samen in deze expo: de jongste deelnemer is 18 jaar, de oudste 72. De tentoonstelling toont een doorsnede van wat er leeft bij zowel professionele als niet-professionele kunstenaars uit de regio”, zegt Denise Vandevoort, voorzitter van M.

www.mleuven.be/openm

 

De Taal van het Lichaam | 24.05.19 – 19.04.20
Ook nieuw is de collectiepresentatie De Taal van het Lichaam. Daarmee focust M aan de hand van oude en hedendaagse kunstwerken uit de M-collectie een jaar lang op het thema lichaamstaal. Het is een vertrouwd en veelbesproken onderwerp, geen wonder dus dat lichaamstaal sinds mensenheugenis een bron van inspiratie is in de beeldende kunsten.

Op welke manier brengen kunstenaars het menselijk lichaam in beeld? Komt onze interpretatie wel overeen met wat een kunstenaar via houdingen en gebaren wil uitdrukken? En in welke mate beïnvloeden de context en onze culturele bagage onze waarneming? Deze en andere vragen verkennen we in de collectiepresentatie De Taal van het Lichaam.

Via video-interviews in de zalen laten we ook een sportkinesitherapeut, kunsthistorica, lichaamstaalcoach en gebarentaalspreker aan het woord. Zij laten je door hun bril meekijken naar de vele facetten van lichaamstaal. Doorheen het jaar is er ook ruimte voor performances en laat M verschillende professionals uit diverse sectoren aan het woord die werken met het menselijk lichaam of rond lichaamstaal.

Deze collectiepresentatie kwam tot stand met werken uit de Cera-collectie en het fonds Armand Rassenfosse van de Koning Boudewijnstichting.

Met dank aan onze restauratiepartners Delen Private Bank en M-LIFE, het fonds van M beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

www.mleuven.be/de-taal-van-het-lichaam

 

Bezoeken

Begeleide bezoeken met curatoren of kunstenaars kunnen op afspraak via philippe.mertens@mleuven.be.

Meer info

Denise Vandevoort, Voorzitter M – Museum Leuven
denise.vandevoort@leuven.be | T 016 27 41 30 | M 0474 30 82 65

Philippe Mertens,  Persmedewerker M – Museum Leuven
philippe.mertens@mleuven.be | T 016 27 29 38 | M 0476 50 72 61

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium