Dode letters en middeleeuwse topwerken: de nieuwe aanwinsten van M

De collectie van M is weer een paar werken rijker. Belgisch beeldend kunstenaar Denmark schenkt twee van zijn reeksen ‘Dode Letters’ aan het museum. Tegelijk breidt M zijn collectie van middeleeuwse kunst uit met drie Leuvense glasmedaillons. Én met twee werken van de beeldhouwersfamilie Borman, ooit ‘de beste beeldsnijders’ van Brabant. “M is een huis waar zowel oude als hedendaagse kunst thuis is", zegt voorzitter van M Leuven en schepen van cultuur Denise Vandevoort. "Met deze aanwinsten versterken we dus die beide pilaren.”

Belgisch kunstenaar Denmark (Marc Robbroeckx) draagt de schenking van twee reeksen ‘Dode letters’ op aan Veronique Vandekerckhove, conservator van M die verongelukte in 2012. ‘Denmark is geen onbekende in Leuven’, licht Vandevoort toe. ‘In 2012 belichtte M zijn werk in de tentoonstelling ‘TegenArchieven’. In die expo keek de kunstenaar op een kritische manier naar de kunstpers.”  In de reeksen ‘Dode letters’ versnijdt Denmark kunstboeken en veilingcatalogi tot nieuwe objecten. “Het zijn werken die je aan het denken zetten over informatie, kennis en de kunstwereld”, vervolgt Vandevoort. “Dat maakt het werk van Denmark blijvend actueel. We zijn dan ook erg blij met deze aanwinsten.”

Leuvense glasmedaillons

Bij gerenommeerd Londons kunst- en antiekhandelaar Sam Fogg Ltd. verwierf M dan weer drie gebrandschilderde glasmedaillons van Leuvense herkomst. De drie werken zijn een waardevolle aanvulling op de reeds bestaande topcollectie middeleeuws brandglas van de stad Leuven. Een daarvan wordt toegeschreven aan de Leuvense kunstenaar Jan Rombouts. “Die toeschrijving is bevestigd door specialiste dr. Yvette Bruijnen, medecurator van de overzichtstentoonstelling 'Getekend, Jan R.' die in 2012 in M doorging over Jan Rombouts”, zegt Marjan Debaene, Diensthoofd Collecties Oude Kunst bij M Leuven. 

“Met deze werken in de collectie profileert M zich nog meer als museum dat het verhaal van de stad Leuven vertelt via kunstwerken. Bovendien zijn werken van de Leuvense schilder Jan Rombouts bijzonder zeldzaam op de kunstmarkt. In 2008 kocht de stad Leuven eveneens een zeldzaam kartuizerraam aan van de hand van Jan Rombouts, eveneens een erkend Vlaams topstuk”, legt ze uit.  

De beste beeldsnijders

De collectie van musea wereldwijd bestaat voor een groot deel uit bruiklenen. Dat is bij M Leuven niet anders. Veel van die bruiklenen komen van kloosterordes of kerkfabrieken. Dat geldt ook voor twee erg waardevolle 16de-eeuwse werken van de beeldhouwersfamilie Borman. De stad en de kerkfabriek van de Heilige Pieter van Pellenberg sluiten daarvoor nu een nieuw bruikleencontract af.

“Beide werken behoren al sinds de jaren 60 tot de collectie van het museum. Om de langdurige bruikleen te bestendigen, sluiten we nu een nieuw contract af”, zegt Vandevoort. De bruikleen betreft een‘Madonna met kind’ van Jan I Borman en een retabelfragment van ‘De geseling van Christus’ van Jan III Borman. “Deze twee topstukken passen perfect binnen onze collectie, die een van de grootste verzamelingen werken van het atelier Borman bevat. M Leuven is dan ook een autoriteit op het vlak van middeleeuwse beeldhouwkunst. De beelden waren vorig jaar nog te zien op de overzichtstentoonstelling ‘Borman en Zonen. De Beste Beeldsnijders’ in M”, besluit Vandevoort.

Philippe Mertens

Persverantwoordelijke, M Leuven

Denise Vandevoort

Voorzitter M Leuven, Schepen van Toerisme en Cultuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be