Documentaire ‘To Create Closeness’

Een blik op het artistieke proces van Grace Schwindt

De documentaire 'To Create Closeness', een realisatie van Salto Productions, volgt kunstenaar Grace Schwindt tijdens haar residentie in het museumdepot van M Leuven. Van haar eerste verkenningen tussen de collectiestukken tot de gesprekken met restauratoren en het ontstaan van nieuwe kunstwerken: de film biedt een genuanceerde blik op het artistieke proces dat leidde tot haar solotentoonstelling 'A History of Touch'.

Grace Schwindt (°1979, Duitsland) onderzoekt in haar werk hoe ideologieën ons lichaam, gedrag en relaties vormgeven. Tijdens haar residentie in 2023 in het depot van M raakte de kunstenaar geïntrigeerd door beschadigde religieuze sculpturen en de manier waarop depotmedewerkers ermee omgaan. Samen met conservatoren en restauratoren verdiepte ze zich in de betekenis van zorg en herstel binnen de museale praktijk. Die ervaring vormde de basis voor een reeks nieuwe aquarellen, schilderijen en sculpturen.

Centraal in de tentoonstelling 'A History of Touch' - die nog loopt tot 16 november 2025 - staat een keramisch werk dat Schwindt creëerde als sokkel voor een 16e-eeuws Christusbeeld uit de collectie van het museum. De tentoonstelling onderzoekt thema’s als lichamelijkheid, kwetsbaarheid en herstel, en stelt vragen over hoe schade onze kijk op kunst beïnvloedt en welke parallellen er zijn met hoe we in de samenleving omgaan met het lichaam.

De documentaire 'To Create Closeness' toont niet alleen het onderzoek en maakproces achter deze tentoonstelling, maar benadrukt ook de rol van M als plek waar kunstenaars de ruimte krijgen om nieuw werk te ontwikkelen in dialoog met erfgoed.

Bekijk de integrale documentaire 'To Create Closeness' hier.

Documentaire ‘To Create Closeness’ | M Leuven
In 2023 was Grace Schwindt te gast voor een residentie in het depot van M. ‘To Create Closeness’ volgt Schwindt in dit traject: van haar eerste observaties in het depot en haar gesprekken met experts tot het maakproces van haar kunstwerken en de uiteindelijke tentoonstelling.
M Leuven

Meer over Grace Schwindt

Op donderdag 5 juni om 20:30 organiseert M een Denkvoer-lezing onder het motto 'A History of Touch' and care. Aan de hand van documentairefragmenten uit 'To Create Closeness' bespreken Grace Schwindt, Eva Wittocx, Marjan Debaene, Benedicte Dierickx en Linda Temmink thema’s uit het onderzoek en de tentoonstelling, zoals conservering en restauratie, en de bredere betekenis van zorg en kwetsbaarheid. De lezing in M is gratis, maar reserveren verplicht.

A History of Touch and Care | M Leuven
Hoe gaan we om met beschadiging en herstel? Wat betekent zorg in een museale én maatschappelijke context? Tijdens deze Denkvoer-lezing nemen we je mee in het diepgaande onderzoek van kunstenaar Grace Schwindt naar beschadigde historische sculpturen en hun betekenis.
M Leuven
‘A History of Touch’: Grace Schwindt en de Christusbeelden van M | M Leuven
In 2023 deed Grace Schwindt op uitnodiging van M een residentie in het museumdepot. De Duits-Britse kunstenares onderzocht er onder meer middeleeuwse beelden van ‘Christus op de koude steen’ en liet er zich door inspireren voor nieuw werk. Het resultaat zie je in de tentoonstelling ‘A History of Touch’.
M Leuven

PERSCONTACTEN

Nica Broucke, nica.broucke@mleuven.be
Ellen Verhelle, ellen.verhelle@mleuven.be

 

PRAKTISCHE INFO

EXPO: A HISTORY OF TOUCH

14.02 – 16.11.25

Open elke dag, behalve woensdag: 11:00 – 18:00. Donderdag 11:00 – 22:00

M LEUVEN

Leopold Vanderkelenstraat 28

3000, Leuven


 

Website preview

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Neem contact op met

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be