Dit was Playground 2016

Dit was Playground 2016

Vrijdag 2 december 2016 — Van 17 tot 20 november vond de tiende editie plaats van Playground. Deze feesteditie was alvast een succes voor organisatoren M-Museum Leuven en STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid. Het festival bouwde de afgelopen tien jaar een sterke reputatie uit binnen de live art kunstenwereld. De mix van klein experimenteel werk en grotere voorstellingen kon ook dit jaar kon het rekenen op de aandacht van buitenlandse curatoren en programmatoren, uit Portugal, Groenland, Frankrijk, Italië, Duitsland, UK, Spanje, Litouwen, Egypte, Luxemburg, Nederland. Zij kwamen speciaal naar Leuven om nieuw talent te ontdekken. 

Tijdens deze editie sprong vooral de Amerikaanse kunstenares Mary Reid Kelley in het oog. Onlangs won ze de prestigieuze MacArthur Prize. Haar tentoonstelling in M en de performance This Is Offal in STUK losten alle verwachtingen in en bleken een voltreffer bij het publiek. For Claude Shannon van Liz Santoro en Pierre Godard was de openingsvoorstelling die genomineerd was voor de Bessie Awards. Naast deze voorstellingen waren er nog heel wat boeiende performances in M die de toevallige bezoeker konden verrassen. Alex Cecchetti leidde de bezoekers rond in het museum, geflankeerd door twee operazangers. Daar waar Anna Barham het publiek in interactie liet gaan met een spraakherkenningscomputer, werd het wat verder muisstil bij de nieuwe installatie van Paul Hendrikse. 

Speciaal voor deze verjaardagseditie was er een oproep naar de binnen- en buitenlandse kunstopleidingen die het festival de afgelopen tien jaar trouw bezochten. Een selectie van de meest boeiende ingediende projecten werd op zondagnamiddag tijdens Playground Platform getoond. Dankzij deze unieke oproep bezochten heel wat kunstscholen het festival en kan de kruisbestuiving verder gezet worden. 

Playground 2016 | Aftermovie

Alex Cecchetti - (c) Lisanne Valgaerts
Alex Reynolds - (c) Robin Zenner
Anna Barham - (c) Robin Zenner
Benjamin Verdonck - (c) Lisanne Valgaerts
Benjamin Verdonck - (c) Robin Zenner
Doria Garcia - (c) Robin Zenner
Emily Mast - (c) Robin Zenner
Hugo Roelandt - (c) Robin Zenner
Israel Galván, Pedro G. Romero & Filiep Tacq - (c) Joeri Thiry
Liz Santoro & Pierre Godard - (c) Joeri Thiry
Marge Monko - (c) Robin Zenner
Marnie Slater - (c) Robin Zenner
Paul Hendrikse - (c) Joeri Thiry
Playground Platform - (c) Joeri Thiry