Dit najaar in M: Thomas Demand en Ericka Beckman

Dit najaar in M: Thomas Demand en Ericka Beckman

Het wordt een mooie herfst voor liefhebbers van hedendaagse kunst: M pakt uit met twee belangrijke namen. Je kan gaan kijken naar een overzichtstentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Demand. En de Amerikaanse Ericka Beckman laat haar nieuwe film in M in wereldpremière gaan. In het tweede nummer van ons magazine M geven Demand en Beckman zelf uitleg bij hun werk. Je leest er ook al het nieuws over wat er dit najaar in het museum te gebeuren staat. 

Met al je vragen kan je terecht bij persm@mleuven.be.

Story image

Thomas Demand: een model van een overzichtstentoonstelling
09.10.2020 - 18.04.2021

Dit najaar pakt M uit met ‘HOUSE OF CARD’, een overzichtstentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Demand (1964). Demand werd vooral bekend met zijn foto's van papieren of kartonnen maquettes die hij zelf maakte, fotografeerde en vervolgens vernietigde. De expo in M is de eerste die zoveel aandacht schenkt aan de rol van architectuur in Demands werk. Centraal staat de lopende reeks 'Model Studies'. Daarin betrekt hij ook andere kunstenaars, onder wie modeontwerper Azzedine Alaïa. In M zijn verder ook Demands zelden geëxposeerde architectuurontwerpen te zien.

Vanwege corona is er geen fysieke opening, maar een online gesprek (Engels) tussen Demand en curator Valerie Verhack op donderdag 8 oktober, dat live wordt uitgezonden via Facebook.

Meer info, beelden en het persdossier vind je hier. Voor bezoeken en interviews: persm@mleuven.be.


Story image

Nieuwe film Ericka Beckman in wereldpremière in M
09.10.2020 - 07.02.2021

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Ericka Beckman (1951) zit onder meer in de collecties van The Met (New York), MoMA (New York) en Centre Pompidou (Parijs). Beckman staat vooral bekend om haar eigenzinnige, maatschappijkritische films. De structuur van haar nieuwste film, ‘Reach Capacity’, is ingegeven door de spelregels van Monopoly. De film gaat in oktober in wereldpremière in M. Tegelijk met ‘Reach Capacity’ wordt ook ‘You the Better’ getoond, een film uit 1983, en de multimediale installatie ‘Nanotech Players’ uit 1989.

Meer info en beelden vind je hier. Voor bezoeken en interviews: persm@mleuven.be.


Story image

M: het museum, het magazine

In februari publiceerden we het allereerste nummer van M, het nieuwe magazine van M Leuven. Het tweede nummer is nu uit. Je vindt er artikels over de nieuwste tentoonstellingen en projecten van het museum, en interviews met medewerkers, bezoekers en kunstenaars – onder meer Thomas Demand en Ericka Beckman geven uitleg bij hun tentoonstellingen in M.

Je kan M online lezen of een papieren exemplaar opvragen via persm@mleuven.be.


Story image

Playground: speeltuin voor live kunst
19.11.2020 - 22.11.2020

Van 19 tot 22 november organiseren M en STUK de dertiende editie van Playground, het live arts-festival voor kunstenaars die zich niet aan één discipline binden. Vanwege corona kleurt de programmatie wat Belgischer dan anders, maar de kwaliteit is er niet minder om. Er is zelfs een wereldpremière: de herneming van enkele vroege choreografieën van Lucinda Childs, de grande dame van de hedendaagse dans.

Het volledige programma vind je hier.


Story image

Druk! Werk!
13.11.2020 - 05.09.2021

Ongeveer de helft van de collectie van M bestaat uit prenten – zo’n 25.000 in totaal. Dankzij de tentoonstelling ‘Druk! Werk’ kunnen bezoekers daar voor de allereerste keer mee kennismaken. Prenten zijn namelijk zo fragiel en lichtgevoelig dat ze zelden worden getoond. ‘Druk! Werk’ besteedt ook aandacht aan het vele werk dat onze vrijwilligers verzetten om de prenten te beschrijven, te conserveren en te digitaliseren.

Meer info vind je hier.


Nog in M deze herfst

M toont regelmatig stukken uit zijn collectie via collectiepresentaties: tentoonstellingen die zijn opgebouwd rond een centraal thema. Deze herfst kan je onder meer gaan kijken naar ‘De Zeven Sacramenten’, ‘Bewogen’ en ‘Neem je tijd’.

Het volledige programma van M vind je hier.

 

Beelden: © Thomas Demand | Ericka Beckman | M Leuven | M Leuven | Tina Herbots

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium